EXCLUSIV  Tratament CANCER: Dan DUDA , despre combinarea radioterapiei cu medicamentele

Profesorul Dan Duda, director pentru Cercetarea Translațională în Radioterapie la Massachusetts General Hospital din Boston, ne-a dat câteva amănunte despre posibilitatea combinării diferitelor tratamente împotriva cancerului.

Medicul român a abordat problema combinării tratamentului cu radioterapie cu tratamentele medicale, în special cele apărute în ultimul timp:

"Tratamentul chirurgical rămâne tratamentul de bază. Nu cred că radioterapia va înlocui rezecţia chirurgicală. Ideea este de integra aceste tratamente, să zicem perioperator, pentru a avea un beneficiu. Pentru că, de exemplu, sunt tumori cum sunt cele de pancreas, unde deşi rezecţia este standard rezultatele sunt nesatisfăcătoare. Radioterapia poate avea un anumit rol, în special credem noi, preoperator, însă tratamentul medicamentos a făcut progrese semnificative în ultima perioadă, în 20 de ani... uluitoare!, aş spune eu, iar chimioterapia a devenit mult mai sofisticată, s-au găsit modalităţi de a reduce toxicitatea, de a le îmbina intr-un mod care le face mai eficiente şi nu în ultimul rând tratamentele care ţintesc anumite molecule, în special, cum spuneam, în ultimii ani, explozia cu imunoterapia. Deci, potenţialul este enorm. Sigur, atunci când lucrurile se mişcă atât de repede, cum este cazul imunoterapiei, vorbim de 5-6 ani de dezvoltare, rezultatele nu se pot vedea într-un termen atât de scurt. În cancerul de pancreas, care este cel mai dificil de tratat dintre toate, există anumite subtipuri care au instabilitate la nivelul ADN-ului care pot răspunde foarte bine la imunoterapie." ne-a explicat renumitul medic, Dan Duda.

"Radioterapia poate avea loc în acest context. De asemenea, unul dintre conceptele care au evoluat este că instabilitatea ADN-ului poate genera un răspuns imunitar, pentru că apar noi antigeni care pot fi recunoscuţi de sistemul imunitar. Radiaţiile pe termen scurt cu doze mari pot induce ruperea ADn-ului şi se crede că poate constitui un fel de vaccinare. Se lucrează mai intens în acest domeniu în ultimii 5-6 ani, datorită succeselor care au fost în special în cazul tumorilor de piele şi de plămân, unde vedem rezultate spectaculoase cu imunoterapie, însă cred că există potenţial şi pentru bolile digestive." a mai precizat profesorul Dan Duda.

Explicaţii detaliate despre aceste metode de tratament le puteţi asculta în interviul de mai jos:

VIDEO

Youtube video image

Profesorul Dan Duda a fost invitatul dcnews.ro în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel