Directorul INSCOP, Darie Cristea, a vorbit, pentru dcnews.ro, despre principalele aspecte de pe scena politică. El subliniază că partidele mici pot avea un rol important în lupta de putere dintre PSD și PNL și că alegerile într-un singur tur pot avea efecte imprevizibile acolo unde nu mai candidează primarii în funcție. Sociologul spune că Gabriela Cristea ar avea potențial la Primăria Capitalei și explică de ce stă Traian Băsescu în expectativă.
Iată interviul acordat de Darie Cristea pentru dcnews.ro:
Cum credeți că vor influența partidele mici scena politică la alegerile din 2016?
Darie Cristea, INSCOP: În acest moment, sistemul nostru electoral este în mod evident dominat de două mari partide de puteri relativ egale. Celelalte partide, poate cu excepția UDMR care are un electorat totuși stabil, au de luptat serios pentru a avea statutul de partide parlamentare după alegerile generale din toamnă-iarnă. De aceea, probabil, vor fi tentate să intre în coaliții cu cele două partide mari. Teoretic, PSD și PNL nu au nevoie de partidele mici. Competiția atât de strânsă dintre marile partide le face însă să exploreze asocieri cu partidele mici, în ideea de a securiza, cum s-ar spune, linia frontului. Dacă aceste asocieri vor aduce mai multă bătaie de cap decât câștiguri, rămâne de văzut.
Care va fi impactul sistemului de vot într-un singur tur? Să ne așteptăm la surprize?
Darie Cristea, INSCOP: Cred că alegerile într-un singur tur pot da efecte imprevizibile acolo unde primarul în funcție nu mai candidează, nu mai poate candida sau acolo unde respectivul chiar a generat nemulțumiri majore în rândul comunității locale. Se discută atât de mult despre acest subiect și ca urmare a faptului că Bucureștiul este în situația descrisă mai sus. Nu cred că poate exista un calcul matematic prin care PSD sau PNL să poată concluziona că le avantajează sau dezavantajează un tur sau două tururi la locale. Și da, există riscul ca primarii să fie aleși cu un procent ridicol de voturi, deci există o problemă de legitimitate cu alegerile într-un singur tur la locale. Pe de altă parte, există o problemă de legitimitate, dacă nu mai mult, și cu modificarea numărului de tururi de scrutin cu nicio jumătate de an înainte de alegeri. E o dilemă pe care a creat-o neatenția actualului parlament.
Ce credeți că se va întâmpla la Primăria Capitalei: Ce șanse ar avea Gabriela Firea, dacă va fi candidata PSD? Dar Traian Băsescu, care încă se gândește dacă nu cumva ideea de partid nou nu ar contrasta cu o posibilă candidatură a sa la alegerile locale?
Darie Cristea, INSCOP: Cred că este prematur să spunem ce se va întâmpla la Primăria capitalei, tocmai pentru că este unul dintre acele orașe cu situație atipică, fără un favorit clar după ieșirea din joc a lui Sorin Oprescu. La București va conta și dacă alegerile vor avea un tur sau două și, mai ales, va conta cum vor gestiona candidații celor două mari partide campania electorală. Este important potențialul candidatului, dar și modul în care acesta face pereche cu contracandidatul său principal. Aceasta presupunând, mai în glumă, mai în serios, că aflăm și noi în timp util cine candidează totuși. Gabriela Firea are potențial, depinde însă cine va fi contracandidatul. Pe de altă parte însă, cred că partidele trebuie să își asume o candidatură, nu să tot aștepte să vadă cu cine ies în față ceilalți. Cât despre Traian Băsescu, cred că fostul președinte va face o analiză cost-beneficiu în momentul în care va ști cu cine intră în cursă PNL și PSD și, dacă va considera că are șanse, va anunța decizia de a intra în cursă spre finalul periodei de înscriere a candidaturilor.
Cristian Bușoi este singurul candidat intern al PNL pentru Primăria Municipiului București, așa cum a precizat Cătălin Predoiu într-un interviu pentru dcnews.ro. Pentru primăriile de sectoare au loc ‘lupte’ electorale interne. Cu toate acestea, Cristian Bușoi, potrivit sondajelor date până acum în presă, nu depășește 8% în intenția de vot. Potrivit măsurătorilor realizate de INSCOP, care credeți că sunt șansele lui Cristian Bușoi la Primăria Capitalei?
Darie Cristea, INSCOP: După cum spuneam, situația localelor de la București de anul acesta este atipică. Nu există un favorit cert, ieșirea din scenă a lui Sorin Oprescu a lăsat spațiu de mișcare. S-au făcut diferite măsurători sociologice începând de la sfârșitul anului trecut pentru a testa variante de candidaturi în interiorul celor două mari partide. Totuși, vorbim de măsurători ipotetice, dependente de listele de potențiali candidați pe care partidele le testează. Trebuie să existe o coerență între campanie, partid și candidat. La noi, toate partidele speră să găsească un personaj hypercharismatic care să necesite un efort minim în campanie și să arate bine în sondaje încă din precampanie. Ce facem dacă astfel de personaje sunt greu de găsit? Și în cazul lui Cristian Bușoi, și în cazul oricui ar candida din partea PNL, dar și din partea PSD, anul acesta va conta foarte mult campania electorală. Clasa politică e contestată, epoca zeilor în politică a apus. Câștigul este cert pentru electorat: poate începem să votăm idei, nu fotografii și prestații cinematografice ale unor persoane.
La Primăria Capitalei avem anunțați mai mulți candidați de dreapta. Ce impact credeți că va avea această fragmentare?
Darie Cristea, INSCOP: Nu cred că problema se pune neapărat așa. Vom avea la București două candidaturi mari din partea dreptei (PNL) și stângii (PSD). Celelalte candidaturi, din partea partidelor mici, nou-înființate, eventual independente etc. vor merge pe ideea de contestare a establishment-ului politic. Se vor adresa electoratului tânăr, urban, contestatar, care la noi rimează mai bine cu ideea de dreapta decât cu cea de stânga. Desigur, va fi cam înghesuială pe acest segment de electorat.
Credeți că propunerea PNL ca bolnavii de cancer să-și plătească jumătate din costurile tratamentului dacă au descoperit boala într-un stadiu avansat va afecta partidul la alegeri, în condițiile în care, știm cu toții, votul pe criterii emoționale și nu pe criterii neapărat politice încă funcționează?
Darie Cristea, INSCOP: Cred că modul de a pune problema presupus de respectivul proiect de lege este profund greșit și va fi perceput ca atare de public. Una este să ai grijă cu risipa de bani din sănătate, una este să faci programe de prevenție și alta este să pui o populație săracă și confruntată cu probleme socio-economice imense să deconteze propria stare precară de sănătate. Înainte să ceri o anumită raportare a publicului la sănătate, trebuie să creezi acces la servicii medicale. PNL a crezut că prin această inițiativă va culege aprecieri din partea celor responsabili. Va culege îngrijorări din partea celor care se tem de ziua de mâine. Și aceștia sunt mulți, conform sondajelor.
În ce măsură va fi afectat PSD-ul de refuzul vehement de a fi schimbată legislația electorală?
Darie Cristea, INSCOP: În acest caz se confruntă două teorii: PNL crede că dacă susține alegerile în două tururi la locale se pliază pe cerințele publicului privind legitimitatea politicului. PSD crede că dacă se opune modificării legislației electorale cu mai puțin de un an până la alegeri punctează ca apărător al statului de drept. În alegerile locale însă se vor confrunta candidații. Indiferent cum se vor desfășura alegerile, dezbaterea aceasta privind numărul de tururi nu cred că va mai avea influență o dată stabilite regulile. Repet, e cel puțin ciudat însă, cum, cu trei luni înainte de locale, nu știm nici între cine alegem, nici cum alegem.
Credeți că alegerile locale se vor încadra în vechiul tipar al luptei între două mari partide sau noile formațiuni politice mici vor avea un impact, cel puțin în București?
Darie Cristea, INSCOP: Dacă vom avea locale în două tururi vor conta cele două partide mari la București. Dacă vom rămâne la un singur tur, există o șansă și pentru candidații mai neconvenționali, din afara sistemului celor două partide. Doar să aibă resurse pentru a își pomova candidatura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu