Kinda Geza, snowboarder-ul român care este la un pas de calificarea la Olimpiada de Iarnă din 2014, a acordat un amplu interviu pentru DC News, în care a dezvăluit sacrificiile și încercările prin care trebuie să treacă pentru a deveni primul snowboarder din istorie care să reprezinte România la cea mai importantă competiție sportivă de iarnă din lume, ce se va desfășura anul viitor, la Soci. Sportivul în vârstă de 30 de ani - membru al echipei de action sports "Burn Team" - prezintă și pașii pe care trebuie să îi parcurgă un copil în drumul spre performanță în snowboard.
DC News: Sunteți foarte aproape de calificarea la Olimpiadă. De când vă pregătiți pentru asta și cu ce obiectiv ați merge acolo?
Kinda Geza: Mă pregătesc intensiv de aproape doi ani și de 15 ani mă dau pe snowboard. Golul ar fi calificarea. Și dacă reușesc, credeți-mă că ar fi o realizare foarte mare pentru snowboard-ul românesc.
DC News: De ce nu a fost posibil ca până acum un snowboarder român să obțină calificarea la Olimpiada de Iarnă?
K.G.: În România snowboard-ul e un sport relativ nou. Din păcate, nu avem la dispoziție nici pârtii de snowboard de unde să selectăm copii talentați, nici banii necesari pentru a pregăti copiii respectivi pentru concursuri internaționale.
DC News: Când am vorbit mi-ați spus că sunteți în Austria? Unde vă pregătiți și cât timp vă antrenați?
K.G.: Mă pregătesc în Montafon, momentan, iar înainte am fost la Hintertux. Pregătirile pe zăpadă au început încă din septembrie.
DC News: Câte ore pe zi și câte zile pe săptămână dedicați antrenamentelor? Are timp Kinda Geza și de o viață separată de cea sportivă?
K.G.: Din păcate, sportul nostru depinde foarte mult de vreme: vântul, ceața, lipsa zăpezii, lipsa traseelor... Toate aceste lucruri ne limitează antrenamentele. De aceea mă pregătesc când pot. De obicei, dacă totul corespunde, mă pregătesc de cinci-șase ori pe săptămână. Asta în afara sezonului de concurs! Viață separată există numai pe internet, în condițiile în care 90% din timp mi-l dedic antrenamentului și, când e cazul, 100% concursurilor. Astfel că, cea mai mare parte a timpului o petrec în afara României.
DC News: Avem și în România condiții decente pentru un snowboarder care se pregătește de Olimpiadă?
K.G.: Categoric NU! La noi nu există, din păcate, un loc unde să te poți pregăti pentru un nivel internațional de top! În ultima vreme s-au înregistrat unele progrese. Aș menționa Harghita - Mădăraș și Arena Platoș - Sibiu, care au început să facă niște parcuri speciale pentru snowboard, dar de nivel foarte mic. La noi, aceste trambuline nu sunt destul de mari și complexe pentru pregătirea specifică Olimpiadei.
DC News: Care este vârsta potrivită la care să se apuce o persoană de snowboard și ce calități trebuie să aibă pentru a putea practica această disciplină?
K.G.: Dacă ne uităm pe Youtube, vedem copii care deja la doi ani se dau bine pe snowboard. Bineînțeles, pentru asta trebuie să se dea și părinții pe board. Eu aș zice că la șase ani copilul e deja capabil să învețe sportul ăsta fără probleme. E foarte important un instructor bun sau un antrenor. Calități speciale nu trebuie să aibă, mai degrabă echipament potrivit.
DC News: De ce să vină copiii și tinerii să facă snowboard? Și unde pot merge pentru a practica acest sport?
K.G.: Să vină copiii, fiindcă sportul acesta este foarte distractiv. Aerul e proaspăt, doar că, din păcate, nu prea avem baze de snowboard. Cum am spus mai devreme, la Harghita - Mădăraș și Arena Platoș - Sibiu există instructori specializați și pârtii potrivite pentru copii. De exemplu, clubul meu - Ride More - face trei camp-uri pentru snowboarderi tineri, cu instructori și antrenori specializați pentru copii.
DC News: E snowboard-ul un sport scump? Îl pot practica și cei cu posibilități materiale reduse? Cât costă un echipament pentru un începător și unul pentru un sportiv de olimpiadă?
K.G.: Snowboard-ul în sine nu e un sport foarte scump. Scump din păcate e schi-pass-ul din stațiunile de schi din România. Prețurile din Poiană și de pe Valea Prahovei ajung la nivelurile celor din Austria, iar oferta e mult mai restrânsă la noi. Prețul unui echipament de snowboard folosit începe de la 500 euro. Iar al unui echipament nou, foarte performant, poate să ajungă chiar și la 5.000 de euro. Importantă e alegerea echipamentului potrivit, și nu prețul echipamentului! Sportul de performanță costă bani... mulți bani! Gândiți-vă că numai Cupe Mondiale se desfășoară pe trei continente. Iar echipamentul... cerul e limita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News