Victoria PDL la alegerile de duminică, din Colegiul 6 de la Neamț, a fost una contrară tendinţei partidului în rândul electoratului. O recunosc atât proaspătul deputat Adrian Rădulescu, cât şi Gheorghe Ştefan, preşedintele PDL Neamţ. Aceştia vorbesc, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru dcnews.ro, despre culoarea verde folosită în alegeri, despre brandul PDL sau despre efectele implicării liderilor de la Bucureşti în campania electorală.
DeCeNews: S-a speculat să se fuge de culoarea portocaliu. În campanie. Dumneaoastră aţi folosit verde. De ce?
Adrian Rădulescu: Verdele e viaţă, e bunăstare, înseamnă un alt mod de a gândi. Verdele înseamnă existenţă şi eu am pornit de la această teorie, eu fiind agricultor. E şi asta o strategie...
DeCeNews: Au fost acuzaţii de fraude electorale şi de o parte şi de cealaltă. Cum comentaţi?
Gheorghe Ştefan: Alegerile au fost normale, pentru România. Ăla care pierde îl acuză pe celălalt de fraudă. Cel care câştigă, suportă. E ca la fotbal: dacă la un meci te defavorizează arbitrul, dar îl câştigi, nu mai zici nimic.
Aţi avut emoţii la aceste alegeri?
A.R. Da. Chiar destul de multe
G.Ş. De 11 ani, de când sunt în politică, nu am avut emoţii mai mari ca la aceste alegeri. Pentru mine au fost imprevizibile şi nu am putut să simt electoratul, pentru că PDL şi portocaliul nu mai sunt dorite de oameni. Şi noi am scos în evidenţă aptitudinile şi valoarea candidatului.
A fost un zvon că, după victoria de la Neamţ, PDL şi Coaliţia doresc comasarea alegerilor locale cu cele legislative...
G.Ş. E un zvon care se pare că de acuma nu mai e zvon. În opinia mea, un avantaj există: nu mai avem două campanii, ci una singură. Cheltuielile la bugetul statului sunt mai mici şi în acelaşi timp şi cheltuielile de resuse de campanie, la partide, vor fi mai reduse. Cine spune că nu se chleltuie bani în campania electorală peste limita oficială, cred că minte.
Dumneavoatră aţi avut cheltuieli pentru limita legală?
G.Ş. Încă nu am făcut calculele, dar când o să le facem vă spunem. Este Autoritatea Electorală şi este uşor de verificat. Se întâmplă să mai faci şi erori. Se pot întâmpla astfel de lucruri...
Dacă liderii de la PDL ar fi venit de la Bucureşti la dumneavoastră în campanie, aţi mai fi câştigat alegerile?
G.Ş. Nu cred că ar fi influenţat foarte mult lucrul ăsta, dar dacă noi am câştigat la modul ăsta, înseamnă că strategia noastră a fost una bună. N-aş putea să vă spun ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi venit liderii, poate câştigam la un procentaj mai mare, poate mergeam la unul mai mic sau poate se întâmpla ce e mai rău. Nu putem să ştim ce ar fi fost, decât dacă s-ar fi întâmplat aceste lucruri.
La viitoarele alegeri, plănuiţi să îi invitaţi pe liderii PDL de la Bucureşti în campanie?
G.Ş. Dacă vor schimba brandul şi culoarea atunci da, dar atâta timp cât avem un trend negativ, şi cine nu o recunoaşte înseamnă că nu vrea să dacă lucrurile în realitate, nu voi face lucrul acesta.
A fost mai greu de bătut candidatul USL sau trendul negativ al PDL?
G.Ş. Categoric, trendul negativ.
A.R. Trebuie să înţelegem că la ceea ce înseamnă acest tip de alegeri, care sunt uninominale, noi ne-am concentrat pe persoana candidatului. La votul uninominal consider că foarte importanţi sunt candidaţii care se prezintă, iar alegătorii care trebuie să aleagă între candidaţi şi nu între partide. Nu partidul va face treabă, pe acel colegiu, ci alesul.
Dacă ar fi fost vot pe liste, credeţi că ar fi câştigat tot candidatul PDL?
G.Ş. Este foarte greu să ne pronunţăm, dar cred că ar fi fost mult mai greu, dacă era vot pe liste. Brandul PDL, astăzi, când vorbim, este pierzător. Trebuie să facem o mişcare politică în care să ne asociem cu mai multe partide de dreapta şi să rebranduim partidul.
A.R. Oricum, este timp să schimbăm tendinţa descrescătoare a PDL. Încă nu este târziu să facem din el un brand căștigător.
Vă aşteptaţi la o remaniere guvernamentală în toamna aceasta?
G.Ş. Asta e o problemă pe care trebuie să o rezolve Traian Băsescu cu Emil Boc. Dar dacă mă întrebaţi sincer, cred că ar trebui să fie făcută o remaniere.
Care este atitudinea dvs faţă de Emil Boc, ca premier?
G.Ş. Noi trebuie să respectăm instituţia şi persoana care se află în poziţia de prim-ministru şi de preşedinte al României. Aptitudinile unui prim-ministru trebuie să îl recomande pentru funcţia respectivă şi trebuie să îl garanteze preşedintele României. Atât timp cât preşedintele României îl garantează pe domnul Boc, noi suntem alături de el.
Dar dacă preşedintele v-ar desemna pe dumneavoastră, ce aţi răspunde?
G.Ş. Aş refuza. În Primul rând, îmi place prea mult Piatra Neamţ. În al doilea rând, consider că este prea mare căciula. Este o funcţie prea grea şi dacă ţi-o asumi în momentele astea de criză trebuie să fii foarte puternic şi foarte valoros. Sunt alţii în România mai buni ca mine.
Domnule Ştefan, e adevărat că s-ar putea să coordonaţi campania PDL la viitoarele alegeri, pe ţară?
G.Ş. Zvonurile au fost, dar lucrurile trebuie stabilite în Biroul Permanent Naţional. Eu pot să fiu şi doar un strateg sau să ofer logistica pe care o am eu, la filiala Neamţ, care poate fi preluată dacă cei de la centru consideră că este bună. Omul cât trăieşte învaţă şi logistica poate fi îmbunătăţită. Dar consider că o experienţă de genul ăsta (câştigarea alegerilor de duminică - n.r.) contează pentru noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News