Notis Mitarachi, ministrul grec pentru migraţie şi azil, a realizat mai multe declarații referitoare la nevoia accederii României în spațiul Schengen.
În cadrul unei vizite la Viena, el le-a transmis cancelarului austriac Karl Nehammer şi ministrului de interne Gerhard Karmer că 'protejarea frontierelor externe ale UE în Bulgaria şi România nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru Uniunea Europeană', scrie Agerpres.
Oficialul elen a motivat lansarea acestei iniţiative de către Grecia în primul rând prin faptul că România şi Bulgaria merită aderarea la spaţiul Schengen, întrucât 'au îndeplinit toate condiţiile, au respectat pe deplin acquis-ul Schengen'.
În al doilea rând, el a subliniat că în lupta cu migraţia ilegală este necesar 'să avem mai multă, nu mai puţină Europă' şi, în al treilea rând, a arătat că acest lucru este, de asemenea, important pentru Grecia, 'pentru industria turistică, pentru cooperarea economică bilaterală'.
Ministrul grec a spus că 'este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023' şi a precizat că speră ca la Stockholm, la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la sfârşitul lunii, să poată face un anunţ privind paşii făcuţi până în prezent.
Notis Mitarachi s-a pronunţat împotriva decuplării aderării la Schengen a României şi Bulgariei, o variantă discutată după eşecul de la Consiliul JAI din decembrie anul trecut, afirmând că 'ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic'.
Întrebat ce a ar însemna un eşec al aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ministrul grec pentru migraţie şi azil a spus că ar fi ceva foarte negativ chiar pentru zona Schengen, subliniind că 'absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi'.
Oficialul elen a vorbit despre soluţiile pe care le vede pentru combaterea migraţiei, afirmând că '(regulamentul) Dublin este mort' dar că nu s-a ajuns încă la o alternativă care să pună accentul pe mai multă solidaritate pentru ţările de primire a refugiaţilor, cum este şi Grecia.
În acelaşi timp, a spus Mitarachi, referindu-se la consolidarea protecţiei frontierelor externe, 'trebuie construite garduri acolo unde este nevoie de ele'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News