Luca Istodor are 17 ani și este directorul de la "Super", festivalul de filme făcute de adolescenți pentru adolescenți. Super a început în 2013, datorită dorinței unor elevi de a avea un spațiu numai al lor unde să își proiecteze filmele și de a cunoaște alți oameni cărora să le placă și lor filmele. Luca Istodor a acordat un interviu pentru DC News în care ne-a vorbit despre acest Festival care se va desfășura în perioada 24-30 mai 2014.
DC News: Cum s-a născut proiectul Super?
Luca Istodor: Super s-a născut din nevoia unor adolescenți de a-și proiecta filmele. Eu, de exemplu, fac filme de pe la 10 ani (nimic profesionist, pe atunci, dar era totuși un film cu vampiri), și pe parcurs am mai întâlnit câțiva oameni care regizau scurt-metraje și erau în școală sau liceu, exact ca mine. Simțeam nevoia de „un loc numai al nostru", unde să proiectăm și să discutăm filmele așa că am organizat anul trecut o primă proiecție cu 7 filme regizate de 5 regizori-adolescenți pe care îi cunoșteam. Iar anul ăsta s-a transformat în festival.
DC News: Cine ți-a fost aproape de când ai pus bazele Festivalul? Au fost momente când ai vrut să renunți?
Luca Istodor: Aproape mi-a fost o prietenă, în primă fază, Ioana Mihali, cu care am fost prin tot orașul, timp de câteva ore să punem afișe sperând să vină ceva lume la proiectul nostru. Apoi „s-au alăturat" părinții, care au zis „de ce nu-l facem festival? De ce nu faci un proiect mai mare?" și care m-au convins că totul trebuie să fie mai mult decât o singură proiecție, ca cea de anul trecut. Iar pentru festival cu siguranță m-au ajutat Matei Gaginsky, care mi-a spus că „vrea să mă ajute cu orice și cu tot". Așa că i-am zis și eu „welcome to the team" și am mers cu el la interviu la YouthBank, interviu în urma căruia am și primit finanțarea de la ediția aceasta. Și Teona Galgoțiu, (acum) tot prietenă, care este PR-ul nostru genial (PR teoretic, practic face de toate). Nu am vrut niciodată să renunț. Când îmi pun în cap să fac ceva, atunci fac chestia aia. Poate nu exact cu mi-am propus inițial (deși la festival n-a fost cazul de vreun compromis), dar o fac.
DC News: De unde vine pasiunea ta pentru film?
Luca Istodor: Sunt pasionat de filme de când eram mic. Am aflat acum că teoria mamei mele e că îmi plac filmele pentru că bunicul meu a fost regizor și se transmite cumva și pentru că mă ducea când eram mic toată ziua la Mall, la cinema. Eu n-am idee exact de unde a apărut, dar știu că-mi place să și văd, dar să și fac filme. Unul dintre „primele mele filme preferate" a fost Fantoma de la Operă (am o mare „problemă" cu muzicalurile și cu horror-urile), apoi am trecut la Little Miss Sunshine. Au urmat The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover, iar acum sunt mare fan Rocky Horror și Dancer in The Dark. Și Lars von Trier în general.
DC News: De ce au nevoie adolescenții de educație în ceea ce privește filmul?
Luca Istodor: Prin cinema se transmit o grămadă de lucruri, e printre cele mai complexe medii prin care să-ți transmiți ideile, de asta adolescenții ar trebui să aibă o oarecare cultură în ceea ce privește ideile transmise. Din păcate, foarte mulți văd filmele ca pe o formă de distracție- și atât, nici măcar nu știu că are și alte funcții. Și asta e normal, pentru că nici măcar nu au de unde să știe de aceste funcții. Aici ar trebui să intervină educația cinematografică, dar ea e aproape inexistentă, de obicei. La toate astea se adaugă lipsa de încurajare în vederea urmării unei cariere în domeniu. Unui om care vrea să facă film îi este puțin mai greu decât dacă ar vrea să aibă o altă meserie, pentru că la școală nu se spune mai nimic despre asta... Aici sperăm să intervină Super- să fie ca o încurajare pentru oamenii pasionați, dar să fie și informativ, în sensul în care avem și câteva cursuri anul acesta.
DC News: Cu ce probleme se confruntă tinerii care vor să aibă o carieră în lumea filmului?
Luca Istodor: Problema e în primul rând că nu găsești vreun fel de îndrumare ca în alte domenii care se predau în licee. Există câteva ore la educație vizuală despre film, într-adevăr, dar e foarte puțin- profesorul ar trebui să parcurgă toată istoria cinema-ului în câteva ore (nu mai zic de doar două sau chiar o sigură oră despre dansul contemporan sau balet...). Dacă vrei să fii cineast, trebuie să găsești sigur filmele pe care ar trebui să le vezi, de prin cărți sau de pe net, sau să ai norocul să dai peste un om care să te învețe. Dar puțini au.
DC News: Ce aduce nou festivalul Super pentru luna mai?
Luca Istodor: Super aduce nou niște filme extrem de diverse, ale unor oameni care n-au făcut vreo școală de film, nu folosesc tehnici și nici aparatură sofisticate, dar care au idei bune și care le pun în practică la fel de bine. Și trebuie să recunoaștem că adolescenții sunt destul de greu de descifrat, deci asta ar fi o ocazie destul de bună ca oamenii să „le intre puțin în cap". Nu mai zic că e un eveniment foarte prietenos, unde suntem conviși că toată lumea se va simți bine.
DC News: Cum este să fii director la 17 ani?
Luca Istodor: E destul de simpatic să fii director de festival la 17 ani, nu am ce zice. E complicat să îmbini festivalul cu școala, asta e partea tristă. Am avut groaznic de multe chestii de făcut de vreo lună încoace- e clar un job full-time. Problema e că trebuie să condensez totul și să mai fac și școală din când în când, plus meditații. Dar îmi place. Îmi imaginez așa, cum fiecare treabă pe care o fac, oricât de mult mi-ar lua și oricât de complicată ar fi se adună și „formează" festivalul până la urmă. Și sperăm că festivalul „format" în mintea mea va fi asemănător cu cel din perioada 24-30 mai.
DC News: Îți dorești o carieră în lumea filmului în România sau în afară țării? De ce?
Luca Istodor: Îmi doresc o carieră în afara României- în SUA sau în Anglia. Mă atrag mult mai mult locurile alea și industria cinematografică de acolo, și cred că voi avea mai multe oportunități. Îmi place, de asemenea, să încerc (și preferabil să reușesc) lucruri foarte ambițioase. Și o altă țară ar fi ceva complet nou pentru mine, un fel de provocare- va trebui să mă adaptez acolo, să învăț să trăiesc singur... În România lucrurile sunt, pentru mine, deja destul de ușoare- deci ce-ar fi să schimbăm puțin mediul și să văd dacă m-aș descurca? Vreau să fac la facultate un Double Major cu regie de film și ori regie de teatru ori cu filosofie. Și poate într-o zi voi face parte din echipa vreunui festival din LA. Sau voi realiza filme în Londra sau piese de teatru la Paris.
Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre Super, vă invităm să dați click aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News