În urmă cu ceva timp, Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a făcut un apel public la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, solicitându-i acestuia din urmă să introducă educaţia media între materiile şcolare.
Această schimbare s-a făcut la o școală din Buzău, la inițiativa bibliotecarei Marilena Badea care, cu ajutorul unor jurnaliști din presa locală, îi învață pe copii lucruri din secretele presei. Într-un interviu acordat pentru DC News, Marilena Badea ne-a vorbit despre acest curs de educație media.
"Am înființat cercul la începutul anului școlar, fiind o noutate și pentru mine, și pentru elevi. Am ales o echipă formată din 10 elevi isteți, curajoși și dornici de a învăța ceva nou. Majoritatea, pe parcursul claselor primare, s-au evidențiat cu creații literare și i-am simțit foarte apropiați bibliotecii. Am gândit activitățile ca o provocare pentru socializare, exprimare liberă și, de ce nu, pentru îmbrățișarea unei cariere de succes în domeniul jurnalismului.
După ce am format echipa, am testat așteptările lor de la acest cerc și am trecut la întocmirea programului de activități. Startul activităţilor s-a dat pe 21 noiembrie 2013, după ultima oră de curs, în atmosfera celebrei expresii, „Five o'clock", împreună cu părinţi şi cadre didactice. Fiecare membru a primit câte o mapă în care a găsit materiale de care se vor folosi în întâlnirile următoare. În derularea activităţilor, elevii au fost încurajaţi să lucreze în echipă prin cultivarea creativității verbale și scrise, folosind cunoștințele însușite la toate disciplinele studiate", ne-a spus Marilena Badea.
În cursul de educație media se implică și jurnaliști din presa locală
"După ultima activitate din acest an școlar, când l-am avut ca invitat de onoare pe domnul Mihai Bunăziua, care a fost o mare bucurie pentru noi, am devenit mai încrezători în rodul activității noastre de viitor și, la sfatul dumnealui, ne-am creat și pagină de Facebook, unde vom posta periodic toate activitățile din primul an de activitate. Am avut surpriza ca, la sfârșitul anului școlar, cercul nostru să devină mult mai numeros, fiind și alți elevi dornici să se înscrie. Astfel, din anul școlar următor fiecare membru va avea câte un ucenic.
Iată galeria activităților noastre: Activitatea nr. 1, Noiembrie /2013 – ABCdarul jurnalistului (Întocmirea unui dicționar cu termeni accesibili vârstei, din domeniul jurnalismului).
Activitatea nr. 2, Ianuarie / 2014 – Județul Buzău (Însușirea cunoștințelor privind mediul geografic, datele istorice, manifestările etno-folclorice și personalități buzoiene). L-am avut ca invitat pe cunoscutul sociolog Gheorghe Petcu, autor a numeroase monografii ale Buzăului. Am considerat că trebuie să cunoască și să-și însușească toate informațiile istorice și geografice ale județului nostru.
Activitatea nr. 3, Februarie / 2014 – Cuvinte potrivite (Dezlegarea unor rebusuri care au pus la încercare cunoștințele de cultură generală).
Activitatea nr. 4, Martie / 2014 – Calendarul evenimentelor naționale (Fixarea celor mai importante zile cu semnificație istorică și culturală).
Activitatea nr. 5, Mai / 2014 – Mass-media în viața noastră (Clasificarea mijloacelor de comunicare: mijloace scrise, ex. de reviste și ziare locale și naționale; mijloace audio-vizuale, ex. radio și televiziune; internet.
Activitatea nr. 6, Iunie / 2014 – De la imaginar la real (Întâlnire cu d-nul Mihai Bunăziua). În luna aprilie am organizat o excursie la Casa de creație literară de la Năieni, iar în ultima săptămână de școală am fost în vizită la studioul TV Buzău, unde au fost extrem de încântați. În anul școlar următor vom începe activitățile cu redactarea unei reviste a cercului și, pentru că în școală avem stație de emisie, ne propunem ca o zi din săptămână să fie emisiunea noastră", a conchis Marilena Badea.
Mihai Bunăziua (TV Buzău) s-a alăturat inițiativei Școlii numărul 12 din Buzău
Realizatorul TV Mihai Bunăziua a acceptat invitația de a-i învăța pe elevi din secretele jurnalismului.
"Isteți, ambițioși, cu mare potențial și deprinderi pentru a deveni jurnaliști... sunt doar frânturi din concluziile mele despre elevii care m-au "asaltat" cu întrebări. O felicit pe d-na Badea pentru ideea de a deschide un cerc de jurnalism și evident pe elevii care sunt în club și cărora le doresc să ajungă să lucreze în agitata și minunata lume a presei. De azi am plăcerea să mă număr și eu în Clubul "Pro Jurn@lism", ca profesor. Le mulțumesc așadar celor care mi-au lansat această invitație și îi asigur că vor avea în mine un partener fidel!", a spus și Mihai Bunăziua.
Inițiativă susținută de Valentin Jucan, membru CNA
Valentin Jucan a vorbit - pentru DC News - despre necesitatea introducerii educaţiei media între materiile şcolare.
"Această educație media nu va apărea în școli sub forma unei materii. Nu! Trebuie să fie o oră pe săptămână care să presupună o întâlnire cu profesori de la universități și oameni din presa locală. Este foarte simplu de făcut. Trebuie să fie o formă de comunicare prin care să le arăți tinerilor mecanismele din spatele momentului în care se creează un reportaj, cum se face un articol sau cum se construiește un plan editorial. Totul trebuie să se facă foarte atractiv. Se poate face un concurs între școli de exemplu – "Cine realizează cea mai bună emisiune". Astfel, se pot dezvolta diferite simțuri pentru a înțelege mecanismele presei și deschide calea spre această meserie care începe să fie ușor îndoielnică. Prin tineri se poate schimba audiovizualul pentru că ei - înțelegând aceste mecanisme - vor putea să folosească corect presa, nu doar să fie interesați de jurnalismul de cancan. După aceea, adulții de mâine vor putea să aibă pretenții mai mari de la presă. Sunt foarte multe aspecte de discutat, dar schimbarea trebuie să pornească de la telespectatori spre televiziuni", ne-a spus Valentin Jucan, într-un interviu acordat recent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu