INTERVIU - Sociologul Alfred Bulai, despre cum îi manipulează Traian Băsescu pe parlamentarii PDL cu votul prin corespondenţă

Sociologul Alfred Bulai, fostul şef al Agenţiei de Strategii Guvernamentale, a decodat pentru DeCe News mesajul transmis de Traian Băsescu la întâlnirea cu parlamentarii PDL, referitor la o eventuală suspendare a preşedintelui. El a mai explicat de ce au votat românii din diaspora cu Băsescu, evaluând şansele unei reeditări a votului din 2009.

Interviu realizat de Val Vâlcu

V.V. "Nu am nevoie să mă apere partidul de suspendare. Voi candida şi voi câştiga", susţin ziarele portocalii că le-ar fi spus Traian Băsescu parlamentarilor PDL. Chiar nu se teme?

A.B. Două sunt problemele care îl pot afecta pe preşedinte. Direct, o procedură de suspendare, care îl va pune rapid în faţa electoratului. Indirect, decontarea unor noi dificultăţi economice, cu care se va confrunta România între 2013-2014, cei doi ani în care va trebui plătită datoria acumulată în prezent. Oricine poate verifica faptul că vârful de sarcină în ceea ce priveşte rambursările va fi în ultimii ani de mandat ai preşedintelui Băsescu. Probabil, pentru noile curbe de sacrificiu va face răspunzător guvernul rezultat din alegeri. De aceea, cred că ar putea accepta o rotaţie la putere, ca să lase Uniunea PSD- PNL să se confrunte cu situaţia respectivă. Cât priveşte referendumul este o şansă foarte mică de a fi pus în practică, plus dificultăţile de mobilizare a electoratului la urne, necunoscutele votului etc. Dar, e firesc ca un politician abil să încerce să elimine şi cel mai mic pericol.

V.V. Unele voci susţin că preşedintele ar fi adăugat: voi câştiga cu voturile a două milioane de români din diaspora. Cât de important va fi votul prin corespondenţă?

A.B. Acest tip de discurs prezidenţial este un mesaj către aparatul de partid al PDL şi mai ales către parlamentarii Puterii, pe care trebuie să-i ţină aproape. Traian Băsescu le-a dat o speranţă, sau poate le-a transmis o ameninţare. Ideea este ca ei să nu sprijine Opoziţia şi să nu înceapă lupte interne, care ar prăbuşi partidul şi mai tare. Ca să înţelegem ce rol are votul prin corespondenţă trebuie să vedem cum au votat românii în diaspora. Unii au zis că alegerile din 2009 au fost viciate, în diaspora, prin diferite manevre. Nici vorbă.

V.V. Se bucură preşedintele de sprijinul necondiţionat al disporei?

A.B. Acum, nu. Românii din dispora au plecat între 2002-2004, majoritatea fiind ostili lui Năstase sau Iliescu. Din sondajele pe care le-am făcut, doar 10 la sută dintre români urmăresc constant televiziunile naţionale, dar şi aceia se uită mai mult la filme sau spectacole. Ca urmare, ei nu au avut o reprezentare foarte clară a ceea ce se întâmplă în ţară, existând o mare inerţie în reacţia acestora. Între 2004-2009, situaţia economică de acasă era bună, iar luptele se dădeau doar între politicieni. Oamenii se uitau detaşaţi, ca la teatru, şi vedeau un actor cu talent, care se războia cu cei pe care îi antipatizau migranţii, adică lovea în nişte lideri fără carismă şi talent, legaţi de Iliescu. Din 2010, au început să vină scrisorile disperate de acasă, aşa că rudele celor de afară au înţeles care e situaţia. Sunt convins că şi românii din dispora, care credeau sincer că Băsescu vrea binele ţării, au fost sensibilizaţi de cei de acasă că lucrurile s-au schimbat.

V.V. Până la urmă, nu contează cei care numără?

A.B. PDL este prea jos ca să mai existe o soluţie pentru câştigarea alegerilor. Diaspora nu le poate aduce decât două trei mandate în parlament, indiferent câte milioane de oameni vor vota. Miza votului prin corespondenţă se referă la o eventuală suspendare. Este greu de presupus că ar putea avea loc o fraudă masivă, mai ales că sunt mii de funcţionari implicaţi, iarr situaţia va fi monitorizată, inclusiv de către ţările europene. Nu suntem Egiptul, ba şi acolo se cere democraţie. Mai degrabă cred că se foloseşte această sperietoare, a controlului votului, pentru a descuraja pe cei care ar intenţiona să înceapă acest demers. Poate chiar în PSD sau PDL sunt persoane cărora le convine să ajungem la alegerile la termen în actuala formulă. În plus, că o fraudă masivă ar ostiliza populaţia. În Un referenduma are sens doar dacă se ajunge la o situaţie socială critică, în care publicul să fie puternic motivat să iasă la vot. Atunci, dacă în România ai 80 la sută opinii negative, iar cei de afară exprimă 80 la sută opinii pozitive, întorcând votul, situaţia ar deveni explozivă, în interior. La alegerile parlamentare se vor răzbuna, lovind în PDL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel