Proiectul de lege a fost prezentat marți de către un senator republican, Lindsey Graham, și a stârnit proteste imediate din partea taberei preşedintelui Joe Biden.
Dreptul la avort se află în centrul dezbaterilor politice de la decizia Curţii Supreme din iunie, care a lăsat fiecare stat liber să-l interzică pe teritoriul lor, relatează Agerpres.
Senatorul american Lindsey Graham, un apropiat al lui Donald Trump, a lăudat marţi meritele proiectului său de lege, insistând că oferă o soluţie "consensuală" asupra acestei chestiuni.
Interzicând avortul după 15 săptămâni, America "ar fi din punct de vedere federal la un nivel destul de coerent cu restul lumii", a subliniat congresmanul din Carolina de Sud în cursul unei conferinţe de presă. El a dat în repetate rânduri exemplul Franţei, unde termenul pentru întreruperea voluntară a sarcinii este de 14 săptămâni.
"În general, este mai degrabă văzut ca un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii", a glumit senatorul.
Textul prevede, cu toate acestea, să lase în vigoare toate interdicţiile privind avortul adoptate de o serie de state conservatoare de la decizia Curţii Supreme.
Deşi mai moderat decât multe propuneri republicane pe această temă, proiectul de lege le oferă conservatorilor posibilitatea de a-şi îndulci mesajul către alegătorii americani, majoritari în favoarea dreptului la avort, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.
El a determinat reacţia imediată a taberei democrate, care mizează pe acest subiect pentru a-şi mobiliza baza în vederea acestor alegeri, tradiţional periculoase pentru partidul aflat la guvernare.
Textul "ar priva femeile de drepturile lor în toate cele 50 de state", a denunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
"Nu vă faceţi iluzii: dacă republicanii au şansa, se vor asigura că vor adopta legi şi mai draconice decât acest proiect", a adăugat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Citește și:
Guvernul Ungariei a impus prin decret obligaţia de a asculta bătăile inimii fătului înainte de avort, o cerinţă pe care vor trebui să o îndeplinească toate femeile însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină, transmite marţi EFE.
Măsura intră în vigoare vineri, potrivit hotărârii de guvern publicată în noaptea de luni spre marţi în Monitorul Oficial şi care a fost semnată de ministrul de interne Sandor Pinter. Hotărârea stabileşte că, înainte să fie supusă procedurii de avort, o femeie trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informaţii despre semnele vitale ale fătului, scrie Agerpres. Pentru aceasta, medicii trebuie să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de uşor de identificat, este menţionat în hotărârea de guvern.
Atât mass-media independentă, precum portalul online 24.hu, cât şi presa apropiată guvernului ultranaţionalist al premierului Viktor Orban (cum este cazul Hirtv.hu), scriu că, prin folosirea expresiei semne vitale, guvernul se referă la bătăile inimii.
Actuala lege, în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină, femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerinţe care să-i justifice decizia. În cazuri excepţionale - în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol - avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci