Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre interzicerea centralelor de apartament și a oferit mai multe explicații lămuritoare.
Întrebat dacă, din 2030, nu va mai fi posibilă instalarea unei centrale în apartament, Dumitru Chisăliţa a explicat:
"În momentul de faţă, există diverse discuţii la nivel european, în cadrul unui regulament care se numeşte Ecodesign, privind construcția unor echipamente care să fie prietenoase cu mediul, care să fie eficiente energetic, care să reducă puternic emisiile de dioxid de carbon și vânzarea acestora.
În cadrul acestui regulament, care este în discuţie, există sau au existat, ca să fiu mai corect, şi astfel de propuneri. Nu există un regulament aprobat, în momentul de faţă, la nivelul Uniunii Europene care să interzică, în mod expres, prezența centralelor pe gaze naturale, începând cu anul 2030. Există recomandări ca fiecare stat să încerce să îşi îmbunătăţească tehnologia, formele de energie primare pe care le foloseşte astfel încât să reducă emisiile de mediu și să reducă dependența de importul de energie - în special de gaze naturale şi alte produse.
Nu există un astfel de element concret, în momentul de faţă. Oamenii trebuie să stea, totuşi, liniştiţi, nu trebuie să se alarmeze pe linia asta.
În acelaşi timp, ştim că, atât la nivelul UE, cât şi la nivelul unor oraşe din România, Consiliile Locale au venit cu o serie de politici energetice prin care intervin, prin introducerea acestor centrale la clădirile noi. Clujul are o astfel de politică pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi - nu se permite să se monteze centrale de apartament, ci doar o centrală de bloc sau o centrală de scară.
Modul în care s-a pus această informaţie este unul care nu este în concordanţă cu legislaţia aprobată în momentul de faţă, nu există acest pericol."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News