Eugen Tomac, preșdintele PMP, a vorbit despre propunerea de interzicere a accesului pentru cetățenii ruși pe teritoriul Uniunii Europene.
Eugen Tomac, președintele PMP, a explicat de ce este necesară o măsură de interzicere a accesului pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii ruși. Potrivit europarlamentarului, această măsură ar crea noi presiuni pe conducerea de la Kremlin și l-ar putea forța pe Putin să se așeze la masa negocierilor:
„În urmă cu câteva zile, PMP-ul s-a raliat unui demers al opoziției prin care am cerut ca Guvernul României să susțină la nivel european adoptarea unei asemenea decizii, chiar dacă noi nu avem foarte mulți turiști din Federația Rusă și chiar dacă nu facem parte din Spațiul Schengen. Inclusiv Cehia, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a adoptat o asemenea măsură, dar nu mai vorbim de statele care au frontieră directă cu Federația Rusă, cum sunt Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania, care au adoptat deja, de mai bine de o lună, această decizie“, a precizat europarlamentarul.
„Putin nu se va opri din această aventură incredibilă prin care a paralizat și Europa, nu doar Ucraina. Ucraina pierde zi de zi vieți omenești doar pentru că și-a dorit să nu mai depindă de ordinele Kremlinului și doar să se apropie de Uniunea Europeană. Putin trebuie presat în fiecare zi. Tocmai pentru că avem nevoie de o Rusie care să se simtă din ce în ce mai izolată, avem nevoie și de asemenea gesturi prin care să punem presiune pe regimul de la Moscova. O asemenea măsură, prin care le interzici cetățenilor Federației Ruse, care, de altfel, în proporție de 75% aprobă războiul declanșat de către Putin, în schimb, Uniunea Europeană este extrem de indulgentă și are o abordare greșită.
În această chestiune, Franța și Germania greșesc profund, pentru că au avut această abordare în ceea ce privește relația cu Rusia din ultimii 30 de ani, înlocuind principiile pe care le-a promovat UE, cel puțin în relația cu statele cu care a vrut să aibă o relație cât mai strânsă, pe tipul de politică facem comerț cu Rusia și evident că o vom ține aproape. Același argument în folosește Parisul și Berlinul acum în chestiunea vizelor, spunând: Nu trebuie să-i sancționăm pe toți cetățenii ruși! Evident că acele cazuri umanitare și situațiile excepționale pot fi analizate, dar pentru ca oligarhii ruși și cei care îl susțin pe Putin să beneficieze de libera circulație în Europa, mi se pare prea mult“, a mai spus Eugen Tomac.
„Guvernul de la Moscova nu se va oprit atât timp cât Rusia nu va fi izolată, atât timp cât nu se vor pune sancțiuni în plus împotriva Rusiei, iar eu cred că această măsură este una corectă în contextul în care avem o criză a energiei generată de acest război fără precedent în Europa, care afectează toți cetățenii Uniunii Europene. Toți suferim pentru că Putin și-a propus, în ambițiile lui imperiale, să declanșeze un război în Europa absolut absurd cu niște costuri foarte mari. Tocmai de aceea cred că abordarea celor două state (n.r. Franța și Germania) este una complet greșită, cu argumente extrem de slabe.
Eu înțeleg că există un interes în a încerca un anumit tip de dialog cu Putin, dar el nu poate fi reluat acum în contextul în care Rusia nu dă niciun semn că este dispusă să se așeze la masa negocierilor. Tocmai de aceea orice presiune în plus va determina, la un moment dat, Moscova să-și schimbe abordarea. Dacă rămânem în această logică, a faptului că e bine să facem lucruri tot cu jumătăți de măsură, se vor întoarce împotriva cetățenilor Uniunii Europene, care plătesc deja o factură foarte scumpă a acestui război“, a conchis, la DC News, europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.
Jumătate din fondurile PNRR nu au fost atrase, mai mult... din Fondurile Structurale puse la dispoziție de UE, România nu a reușit să cheltuie nici măcar un cent. În plus, avem aproape 15 miliarde de euro din bugetul 2014-2020 cu termen limită de absorbție 2023, ”gratis”.
Acestea au fost afirmații pe care președintele PMP, Eugen Tomac, le-a făcut în cadrul emisiunii transmise de DC News și DCNewsTV.
”Nu doar că nu am reușit să atragem banii și nu am reușit să îi angajăm. PNRR-ul este o categorie de resurse pe care le pune UE la dispoziție pentru a ne reveni după criza generată de pandemie. Dar avem Fondurile Structurale de care nu ne-am atins cu un cent și mai avem bani din bugetul 2014-2020 pe care îi putem cheltui până în 2023, și aici mă refer la aproape 15 miliarde de euro bani gratis pe care trebuie să îi promovăm doar prin proiecte. Eu mă uit cu câtă încăpățânare discută unii despre nevoia de a suplimenta... eu nu spun că salariile nu trebuiesc mărite în România, ba da trebuie să avem salarii decente, însă avem nevoie de performanță și nu se face o evaluare onestă bazată pe competență și pe rezultat”, a declarat Eugen Tomac (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu