CFR Călători a emis o declarație pentru a clarifica informațiile eronate apărute în mass-media despre restricționarea accesului la transportul feroviar pentru persoanele bolnave. Compania nu interzice accesul acestor persoane și nu are autoritatea de a iniția acte normative. În prezent, CFR Călători aplică prevederile OUG 7/2005, care reglementează transportul feroviar în România.
Modificările propuse la articolul 9 al acestei ordonanțe vor exclude de la transport persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, cu excepția celor care rezervă întregul compartiment. Proiectul de ordonanță este inițiat de Direcția Transport Feroviar din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și va fi aplicat de toți operatorii feroviari după aprobarea sa.
"Ca urmare a informațiilor eronate apărute în mass-media despre neacceptarea la transport a persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri, CFR Călători face următoarele precizări:
“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată
În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:
a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;
b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21; ”
c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”
Modificarea propusă a articolului 9, alineatul 3, punctul b) din OUG 7/2005 va avea următorul cuprins: „ (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.”
Acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar și este inițiat de către Direcția Transport Feroviar din MTI.
După aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora", transmite CFR Călători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci