Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară a vorbit despre controversa privind înregistrarea cursurilor online și declarația pe proprie răspundere pentru părinți și elevi prin care se angajează că nu vor distribui cursurile online la care participă. Documentul nu este obligatoriu.
"Profesorul nu a semnat nicăieri că ceea ce face el la școală poate ajunge în spaţiul online"
"Logica este foarte clară din punctul de vedere al înregistrării orelor. Declarația pe proprie răspundere nu ştiu dacă este neapărat o idee bună, dar cred că este corect ca orele să nu fie înregistrate pentru că este un anumit tip de drept de autor pentru difuzarea unei înregistrări față de momentul în care ne referim strict la ora predată la şcoală. Profesorul nu a semnat nicăieri că ceea ce face el la școală poate ajunge în spaţiul online.
Poate să fie un mesaj privat, poate cineva să vadă ceea ce se întâmplă. Evident, părintele poate să asiste la ora copilului, dar înregistrarea presupune să faci ceva cu ea şi singurul scop în a folosi acea înregistrare ar putea să fie undeva în justiţie, în cazul în care ar fi un exces. Altfel, nu cred că înregistrarea ar trebui să existe pentru că există un drept de autor.
Poate profesorul face o oră deosebită cu exemple deosebite şi nu vrea neapărat să ajungă în spaţiul public, filmat într-un fel sau altul. Cum niciunul dintre noi nu vrem să ajungem în spaţiul public decât dacă ne dorim acest lucru. Orele sunt în domeniul privat. Evident că orele pot fi înregistrate şi difuzate mai departe, dar, teoretic vorbind, o astfel de declaraţie nu este neapărat un lucru rău. Nu ştiu dacă va bloca pe cineva care ar vrea să facă acest lucru, mai departe. Şi eu le spun studenţilor că este un act ilegal să înregistrezi ora", a explicat prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară pentru DCNews.
"Lecţiile nu înseamnă doar profesor, ci şi intervenţia altor copii"
"Eu sunt de părere că lecţiile nu ar trebui să fie înregistrate. Lecţiile nu înseamnă doar profesor, ci şi intervenţia altor copii şi dreptul acelor copii să nu fie înregistraţi şi difuzaţi mai departe. Nu este numai profesorul care vorbeşte. Vă daţi seama că, atunci când vorbeşte cineva în Google Meeting, un copil, camera se duce pe el şi este înregistrat. Este mai sigur ca toţi participanţii să îşi asume că orice înregistrare va fi făcută doar cu acordul tuturor participanţilor, adică nimeni nu are voie să facă înregistrarea fără ca toată lumea care participă la acest meeting - adică copiii prin părinţii lor şi profesorul - să fie de acord cu asta", a mai spus prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară.
Cât despre scopul didactic al acestor lecţii, acesta a mai declarat: "De acord şi aici. Sunt de acord că putem să înregistrăm anumite lecţii - şi pentru noi ar fi foarte importante pentru dezvoltarea viitorilor profesorilor, să putem vedea lecţii reale în această perioadă, nu numai cu studenții stând în sală. Să înregistrezi şi să le iei şi să le discuţi după aceea, dar cu acordul părinţilor şi a cadrelor didactice. Doar în momentul în care acei oameni ştiu că sunt înregistraţi şi îşi asumă chestia asta toată lumea. Mie mi se pare că ar fi incorect să înregistrăm pe cineva. Poţi face asta dacă se întâmplă infracţiuni".
De ce s-ar putea teme profesorii
"La orice moment de interacţiune umană, pot exista şi derapaje. Şi există riscul ca unii dintre profesori să se gândească să nu aibă astfel de derapaje. În momentul în care noi dăm dreptul oricărei persoane să înregistreze o conversaţie privată... Uitaţi-vă la Google Meet... Butonul "spune", când apeşi pe înregistrare, că se porneşte inregistrarea şi, pe undeva, se spunea ceva că trebuie să ceri acordul participanților. Este firesc ca toată lumea să fie de acord.
De ce ar trebui făcute aceste înregistrări fără ştirea persoanei, dacă nu este o infracţiune? Dacă nu există, că dacă profesorul începe să înjure sau să facă într-un fel sau altul, atunci trebuie demonstrat acest lucru, dar şi atunci înregistrarea trebuie să aibă uz intern, trebuie făcută de cineva specializat, şcoala să cunoască acest lucru şi să ia măsuri. Eu cred că această libertate a tehnologiei trebuie să aibă nişte legi şi nişte elemente clar delimitate. Google ne-a dat dreptul tuturor să ştergem lucruri postate odinioară. Am fost eu cel care a dat ok-ul atunci, eu am înregistrat şi acum nu mai vreau şi îmi dă voie. Dreptul de exprimare al persoanei şi dreptul la intimitate - generate chiar şi de funcţie - sunt legiferate"a, mai spus prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară.
"Dacă înregistrează un părinte, poţi să controlezi firul unde ajunge?"
"Da, sunt de acord cu înregistrarea în scop didactic, în scop de ce vreţi dumneavoastră şi de-a arăta la tv, dacă lumea a fost de acord. Sunt de acord cu înregistrarea, în cazul unei situaţii de infracţiune şi atunci acele filmări pot ajunge la organele abilitate pentru a se demonstra o situaţie negativă. Cum, de exemplu, există camere de filmat în şcoli, care filmau pe holuri, şi care arătau dacă doi copii s-au bătut sau dacă s-a întâmplat ceva. Dar este o chestiune internă şi acele filmări nu ar fi ajuns niciodată pe mâna unei persoane neavizate, ci de la şcoală plecau direct spre organele abilitate. Pe când, dacă înregistrează un părinte, poţi să controlezi firul unde ajunge?", a conchis prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News