În Europa și în America, una din 100 de persoane are intoleranță la gluten, arată statisticile oficiale. Deși este o condiție care poate fi controlată, mulți dintre cei afectați primesc un diagnostic abia după 6-10 ani de la apariția simptomelor, iar marea majoritate va trăi fără să știe că are această intoleranță. În principal, pentru că nu conștientizează simptomele intoleranței la gluten. Iată care sunt acestea!
Mulți dintre cei cu intoleranță la gluten habar n-au că suferă de așa ceva. Fac tot felul de tratamente pentru simptomele mentale și fizice pe care le dă intoleranța, fără a afla vreodată că, de fapt, glutenul este la baza problemelor lor.
Iată cele mai întâlnite și, totodată, cele mai ignorate 10 simptome ale intoleranței la gluten:
1. Problemele digestive
Sunt multe probleme digestive asociate cu această intoleranță. Printre ele, se numără gazul la somac, durerile și crampele abdominale, balonarea, diareea, sau constiparea la copii, notează David Wolfe, pe pagina sa. De asemenea, scaunul este mirositor, iar după mese bogate în gluten apare senzația de greață. (sursa: Medicine Net)
2. Keratoza pilară sau pilaris.
E acea afecțiuni în care pielea arată ca și cum ar fi de găină. Atât ea, cât și dermatita herpetiformă, care este o afecțiune similară a pielii, sunt legate de intoleranța la gluten. Keratoza pilară, care nu e periculoasă, e de multe ori ignorată și mult prea des uitată ca fiind simptom al intoleranței la gluten. (sursa: USNews)
3. Starea de slăbiciune și lipsa concentrării
Dacă simți că ai creierul încețoșat sau ești obosit după o masă la care ai consumat alimente cu gluten, acestea ar putea fi semne că ai intoleranță. Reacțiile respective au loc pentru că organismul tău se chinuie să elimine substanțele care-i sunt nocive, și consumă mult din energia sa. (sursa: Allergic Living)
4. Diagnosticul unei boli autoimune
Dacă ești diagnosticat cu o boală autoimună și ai și simptomele menționate anterior, e posibil ca totul să fi pornit de la intoleranța la gluten. În mod special, asta poate fi valabil pentru cei care au boala celiacă. (sursa: Celiac Central)
5. Afecțiuni mentale
Unele afecțiuni neuronale, precum neuropatia periferică (furnicăturile simțite în extremități), epilepsia, depresia, anxietatea sau ADHD sunt asociate cu intoleranța la gluten. (sursa: About Health)
Interesant este că, în timp ce persoanele gluten-intolerante au simptomele depresive pe care le dă afecțiunea, și persoanele care nu au intoleranță prezintă aceleași simptome dacă mănâncă des și mult alimente cu gluten.
6. Infertilitatea
Când o persoană intolerantă mănâncă gluten, corpul ei intră într-o stare inflamatorie, ceea ce îi afectează fertilitatea. Asta e valabil indiferent dacă este vorba de bărbați sau de femei. Vestea bună e că odată cu eliminarea glutenului din dietă, sistemul lor reproducător își revine. (sursa: Hillcrest Hospital South)
7. Migrenele
Migrenele sunt foarte des provocate de intoleranța alimentară, precum cea la ciocolată sau la gluten. Dacă aveți migrene cronice, sursa lor poate fi intoleranța la gluten. (sursa: Gluten Free Society)
8. Oboseala cronică și Fibromialgia
Potrivit unui studiu, intoleranța la gluten poate fi sursă pentru cele două afecțiuni. (sursa: NCBI)
9. Durerile articulare
Durerile articulare, inflamațiile și umflăturile sunt semne comune ale intoleranței la gluten. Mulți oameni care au artrită nu realizează că intoleranța la gluten la agravează simptomele bolii și că ar trebui să-și schimbe dieta. (sursa: Celiac Central)
10. Schimbările dese ale stării de spirit
Dacă ai intoleranță dar mănânci gluten, starea de spirit ți se schimbă brusc, la extrem. Poate duce și la probleme de management al furiei! (sursa: SFGate)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu