Întorsătură de situație cu interzicerea TikTok-ului în SUA. Legea Congresului ar putea fi neconstituțională

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Legislatorii americani doresc să impună vânzarea TikTok-ului de către proprietarul său chinez sau să îl interzică din magazinele de aplicații, ceea ce, spun experții juridici, ar duce la un conflict cu compania de social media asupra protecțiilor privind libertatea de exprimare din Primul Amendament al Constituției SUA, se arată într-o analiză Reuters.

Chiar dacă proiectul de lege în sine nu menționează nimic despre libertatea de exprimare, propunerea a alarmat apărătorii drepturilor civile, TikTok-ul și utilizatorii aplicației, toți putând să dea în judecată pentru a bloca propunerea în cazul în care devine lege.

Experții juridici au afirmat că opozanții legii ar putea argumenta că aceasta încalcă libertatea de exprimare prin împiedicarea utilizatorilor să se exprime și a întreprinderilor să folosească aplicația pentru a-și promova produsele. TikTok-ul a respins deja o încercare similară de interzicere a utilizării sale în statul american Montana, deși statul face apel la această hotărâre.

Jameel Jaffer, directorul executiv al Knight First Amendment Institute, a numit măsura "cenzură - simplu și clar" într-o scrisoare pe care grupul său și altele au trimis-o săptămâna aceasta către legislatori.

O instanță care este de acord cu această evaluare ar aplica o analiză riguroasă, ceea ce ar însemna că guvernul ar trebui să dovedească că nu a încălcat drepturile de exprimare. Această barieră ar face mai probabil ca legea să fie blocată.

Promotorii proiectului de lege au susținut că acesta nu are legătură cu discursul, ci reglementează doar o activitate comercială, cerând ca proprietarul ByteDance, cu sediul în Beijing, să vândă operațiunile din SUA, negând Chinei accesul ușor la datele utilizatorilor.

Proiectul de lege a avut un puternic sprijin bipartisan în Camera Reprezentanților SUA, dar trebuie să treacă și de Senatul SUA, care ar putea să revizuiască propunerea. Președintele SUA, Joe Biden, a cărui campanie de realegere folosește TikTok-ul, a declarat că susține propunerea.

Dacă proiectul de lege devine lege, iar utilizatorii și TikTok-ul dau în judecată pentru blocarea aplicării, o parte cheie a oricărei contestații juridice va fi opinia instanței cu privire la standardul aplicat în revizuirea legii.

Experții juridici au spus că, dacă guvernul ajunge să se confrunte cu un caz de Primul Amendament sub standardul analizei riguroase, va trebui să dovedească că securitatea națională sau alte interese guvernamentale sunt implicate. Va trebui, de asemenea, să dovedească că legea a fost "strâns adaptată" pentru a aborda acea problemă specifică.

Criticii observă o vulnerabilitate în cazul potențial al guvernului: Washington-ul până acum nu s-a arătat îngrijorat de abuzul datelor utilizatorilor de către alte platforme de socializare.

Multe companii, precum Meta Platform's Facebook, colectează, stochează și partajează datele utilizatorilor, dar guvernul nu a tratat niciodată această activitate ca o amenințare la securitatea națională sau a adoptat protecții pentru date.

David Greene de la Electronic Frontier Foundation a declarat că, dacă SUA ar fi cu adevărat preocupată de China și de confidențialitatea datelor, ar promova o legislație care să se aplice tuturor companiilor de social media, nu doar TikTok-ului.

Guvernul va trebui să convingă o instanță că măsura nu este o limitare a discursului, ci o reglementare a unei tranzacții comerciale și un mod de a proteja securitatea națională.

Guvernul ar argumenta că TikTok-ul ar putea continua să funcționeze și utilizatorii din SUA să îl folosească, doar că nu sub proprietate chineză, așa că efectul legii asupra discursului ar fi "incidental" și permis.

În noiembrie, un judecător federal american din Montana a blocat efortul statului Montana de a interzice TikTok-ul în interiorul statului. TikTok și unii utilizatori au depus două procese pentru Primul Amendament contestând interdicția propusă, care urma să intre în vigoare în ianuarie.

Judecătorul federal de district Donald Molloy a emis o injuncție preliminară care oprește interdicția statului, spunând că aceasta "încalcă Constituția în mai multe feluri" și "depășește puterea statului". Montana, susținută de Virginia și alte 18 state, contestă hotărârea în apel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel