EXCLUSIV  Intoxicație cu ciuperci: ”ficatul se distruge complet”. Conf. dr. Dana Tomescu, despre soluția salvatoare

imagine cu caracter ilustrativ
imagine cu caracter ilustrativ

Până în prezent, doi oameni intoxicați cu ciuperci necontrolate au fost transferați la Spitalul Fundeni din București, la secția Terapie Intensivă. Situația agravându-se, este nevoie de transplant de ficat. Problema este dramatică pentru că mai sunt alți șapte internați în spitalele din țară la aceeași secție.

Conf. dr. Dana Tomescu, şef de secţie Terapie Intensivă la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, contactată de DC News a vorbit despre acest subiect. De multă vreme, numărul oamenilor intoxicați cu ciuperci nu a mai fost atât de mare.

Conform explicațiilor, vorbim despre o creștere a numărului de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare din cauza faptului că a fost un sezon ploios. Chiar dacă pot părea ciuperci comestibile, se transformă în ciuperci otrăvitoare. Majoritatea celor care ajung la spital consideră că știu ce soi aleg din pădure, dar nu există posibilitatea în a face diferența între respectivele ciuperci. Aspectul este similar și iată că așa începe creșterea numărului persoanelor intoxicate cu ciuperci. Vorbim despre o epidemie între ghilimele.

Transplant de ficat

În ceea ce privește transplantul de ficat, există un protocol: este o listă cu pacienții care au insuficiență hepatică acută, atunci când ficatul se distruge complet prin toxicitatea ciupercilor. Ei sunt listați ca prioritate națională.

Fiind caz de urgență, există posibilitatea să primească ficat în incompatibilitate de grup sangvin, adică vorbim de riscuri mai mari și necesită procedură medicală mai elaborată, pacientul trebuie să tolereze un organ nou care, în plus, nici nu este în aceeași grupă de sânge ca a lui.

Cea mai frecventă posibilitate

Conf. dr. Dana Tomescu a vorbit pentru DC News și despre cea mai frecventă posibilitate care stă la dispoziție. Se poate transplanta fragment hepatic de la donator viu, adică de la rude. Este un gest extraordinar, dar riscul este ca ficatul primit să nu funcționeze la pacientul transplantat sau să nu fie primit de organism. Transplantul este singura soluție salvatoare, doar că nu întotdeauna reușește. De aceea, medicii sunt extrem de selectivi când acceptă donarea de la donator viu, deși este singura formulă de salvare în România.

Simptomele nu sunt specifice

Conf. dr. Dana Tomescu a explicat că simptomele intoxicației cu ciuperci, în primă fază, nu sunt specifice. 

"Pare o toxiinfecție alimentară cu vărsături, diaree, grețuri, aspecte complet nespecifice. Partea proastă este că evoluția este rapidă către alte simptome cum ar fi somnolență și halucinații. De cele mai multe ori, apare icter. Când apar tulburările neurologice și icterul, situația devine presantă. Sunt depășite niște bariere, iar timpul nu prea iartă. Este important ca pacienții să anunțe imediat că au mâncat ciuperci pentru că acest lucru îl ajută pe medic să stabilească diagnosticul”, a mai zis Conf. dr. Dana Tomescu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel