EXCLUSIV  Într-o țară cu 51% femei, măcar 30% ar trebui să fie prezența lor în politică, spune Mînzatu care dă ”o cifră care spune multe”. Realitatea din România

foto: Freepik
foto: Freepik

De ce pe lista pentru alegerile europarlamentare (și nu numai) avem mereu prea puține femei?

Roxana Mînzatu, candidată PSD la Parlamentul European a fost invitata jurnalistului Val Vâlcu la DC Votez unde a vorbit despre o posibilă introducere a unei cote pe listele electorale, în viitor, astfel încât femeile să aibă șanse egale la candidatură cu bărbații.

"Da, sunt puține femei pe liste, ale tuturor partidelor în general. Cred că după 30 și ceva de ani de democrație în care vedem că numărul de femei care ajung în Parlamentul național, în Parlamentul European, în Consiliile Locale, în Primării este extrem de scăzut avem nevoie de cote. Avem nevoie să impunem un număr minim de femei. Minim! Nu spunem să fie pe liste 51% cât sunt ele în societate, dar cred că un 30% este necesar.

Vă dau un singur exemplu ca să ne dăm seama că peisajul este total într-un deficit democratic. 5,4% dintre primarii actuali ai României sunt femei. Restul de 94.6% sunt bărbați. Este o cifră care spune multe. Și cred că de la nivel local pornește oarecum schimbarea. În Parlamentul României avem cam 18% femei parlamentar. La nivelul Parlamentului European, în 2019, din câte știu, cifra s-a apropiat de 40%.

E nevoie de astfel de cote pentru că, sigur, sunt partide care reușesc în anumite cicluri electorale să promoveze mai multe femei dar, ulterior, din diferite  considerente numărul acesta poate scădea. Și s-a și întâmplat, de altfel. Există regres. Chiar și în cazul partidelor care au moment de entuziasm și susțin mai multe doamne pe liste." Și pe listele alianței PSD-PNL, în zona de eligibilitate, numărul doamnelor este mai mic decât consider că ar fi fost normal, așa încât și noi avem de lucrat la acest capitol" a explicat Roxana Mînzatu.

Reamintim că cel mai recent și mai important document la nivel european privind egalitatea de gen – O Uniune a egalității: strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 – și, implicit, echitatea reprezentării femeilor în politică a fost semnat, în 2020, de președinta Ursula von der Leyen și are ca preambul Articolul 8 al Tratatului funcționării Uniunii Europene - „În toate activitățile sale, Uniunea urmărește să elimine inegalitățile și să promoveze egalitatea între bărbați și femei”. Secțiunea 3 a strategiei europene menține ca obiectiv  strategic ideea echilibrului de gen în procesele decizionale și în mediul politic, pornind de la constatarea că doar 32,2% din membrii parlamentelor naționale sunt femei. În ceea ce privește partidele politice care solicită finanțare din partea EU, acestea „sunt încurajate să fie transparente cu privire la echilibrul de gen la nivelul membrilor partidelor lor politice” 

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel