Luni, 21 noiembrie creștin-ortodocșii celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului care este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Această sărbătoare ne pune înainte ziua în care, după tradiție, Sfinții Ioachim și Ana au adus pe fiică lor Măria, în vârstă de trei ani, la templu.
Se crede că "în această zi s-a vedit lumea, pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagoveştenie" (T. Pamfile), iar pentru asta, oamenii din comunităţile tradiţionale conservatoare, petrec noaptea din ajunul sărbătorii cu lumina aprinsă, fac focuri şi încearcă să desluşească semnele cerului. "...Dacă în seară acestei zile cerul este senin şi cu stele, anul nu va fi chiar aşa de bun în recolte, dar mai vârtos va fi dacă-i cu neaua şi zăpadă". (Marcel Lapteş).
Tot acum, recurg la numeroase practici magice de propitiere (aprind lumânări pentru cei morţi fără lumina, lumânări despre care se crede că ard şi pe lumea cealaltă) şi apotrofice (pentru sănătatea ochilor şi "sporirea vederii"). Acestea din urmă influenţează şi puterea de viziune a vrăjitoarelor, care în această noapte "văd cel mai bine", fac farmece, descântă, ghicesc viitorul, adâncind misterul unui timp magic, în care totul este posibil. "...Dacă pui într-un blid apă la privegheat şi o tai până în zori, a două zi, apa se face de mare ajutor pentru sănătatea trupului şi a minţii". (M. Lapteş).
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News