Mihai - Cătălin Necula, chestor principal de Poliție, este invitatul analistului politic Bogdan Chirieac la interviurile DC News.
Joi, 26 septembrie 2024, începând cu ora 12:00, Mihai - Cătălin Necula, chestor principal de Poliție și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, este invitatul lui Bogdan Chirieac la interviurile DC News.
Dialogul va gravita în jurul progreselor pe care România le-a înregistrat în procedura de accedere în Programul Visa Waiver. Principalele subiecte dezbătute în cadrul emisiunii sunt:
- Când va intra România cu totul în Spațiul Schengen
- Migrația, ultimele date din MAI
- Noutăți despre programul Visa Waiver
- Realizările MAI din 2024
- Când intră România complet în Spațiul Schengen
- Parteneriat cu SUA pentru securizarea frontierei
- Ce este programul ATS-G (Automated Targeting System - Global)
- Biometria, parte în procesul de acordare a cetățeniei
Programul Visa Waiver (PVW) este gestionat de către Departamentul pentru Securitate Internă american (DHS) în consultare cu Departamentul de Stat și presupune intrarea fără viză în SUA, a cetățenilor statelor incluse în program (peste 40 de state până în prezent) şi șederea pe teritoriul american pe o perioadă care să nu depășească 90 de zile.
Pentru a accede în Program, România trebuie să îndeplinească câteva criterii în domeniul securității în domenii precum: contraterorism, schimb de informații, imigrație, documentele de călătorie și de identitate și procesul de screening al călătorilor. La acestea se adaugă obținerea unei rate de refuz al vizelor sub 3%. România a demarat procesul de aderare la Program în 2007.
Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei (EBSP)
MAI împreună cu DHS au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice în contextul verificărilor la frontieră, al imigrației, precum și al investigării infracțiunilor, în scopul prevenirii și combaterii criminalității și a altor infracțiuni grave, cum ar fi terorismul.
Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global)
Acesta este un instrument avansat care permite screening-ul călătorilor și selectarea celor cu risc ridicat de securitate ce necesită o verificare suplimentară înainte de intrarea sau ieșirea din țară.
Una dintre modificările legislative în domeniu adoptate în iunie 2024 a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.
Modificările aduse Legii cetățeniei române nr. 21/1991 de către Ministerul Justiției/Autoritatea Națională pentru Cetățenie în colaborare cu MAE și MAI prevăd prelevarea datelor biometrice ale solicitantului (imaginea facială și impresiunea digitală a două degete), precum și prin punerea în circulație a cardului de cetățenie română ce conține aceste date biometrice și care va înlocui certificatul anterior.
Intensificarea cooperării polițienești cu SUA
Reducerea ratei de refuz a vizelor
Vizite de evaluare și consultări
Îndeplinirea criteriilor menționate anterior, dar și a altora vizând îmbunătățirea capabilităților de aplicare a legii a fost evaluată în cadrul mai multor vizite la București, cea mai recentă având loc în perioada 11 – 12 iunie 2024. Se preconizează că o ultimă vizită de acest fel înaintea anunțului oficial privind accederea României în Program.
Emisiunea poate fi urmărită, joi, 26 septembrie 2024, LIVE, începând cu ora 12:00, pe DC News, DC News TV și Știri Diaspora, pe paginile de Facebook ale acestora, dar și pe canalul de YouTube DC News.
Din 30 iunie 2023, Mihai - Cătălin Necula este secretar de stat pentru afaceri Europene și relații ințernaționale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Poziție deținută și anterior în perioada februarie – noiembrie 2019, cu ocazia deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
În perioada 2011 – 2014 și 2015 – 2023 a fost director general al Direcției Generale Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În perioada 1995 – 2011 și 2014 – 2015 a deținut diverse funcții și responsabilități în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – ofiter specialist, șef serviciu, director adjunct, director, director general adjunct.
În perioada 2005 – 2007 – National Legal Officer în cadrul Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați de la București.
A absolvit Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" (1991–1996) cu diplomă de licență în drept. De asemenea, deține o diplomă în "Drept Internațional Umanitar", curs postuniversitar pe care l-a urmat la Universitatea din București, precum și o diplomă postuniversitară pentru cursul "Management", eliberată de Centrul de Studii Postuniversitare din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu