Istoricul Mircea Platon a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre responsabilitatea pe care o au conducătorii României în gestionarea patrimoniului natural al țării.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, istoricul Mircea Platon a vorbit despre legătura dintre defrișările din România și lipsa de educație care s-a cultivat în ultimele trei decenii. Jurnalistul Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe acesta de ce a folosit sintagma „între defrișarea munților și defrișarea minților“, în cartea „Deșcolarizarea României“:
„Defrișarea munților a fost făcută posibilă și de criza de autoritate, generată de criza de inteligență a celor care conduc România de 30 e ani. Ne-am obișnuit cu această criză perpetuă, dar să nu uităm că după 45 de ani de comunism vorbim de 30 de ani de altceva. În anii 90 se vorbea de tranziție și de luminița de la capătul tunelului.
Nu știu exact în ce s-a transformat această luminiță, dar, totuși, sunt trei decenii în care, sigur, în unele domenii s-au înregistrat îmbunătățiri, dar România ca structură economică, socială, culturală a suferit foarte mari pierderi și au fost făcute posibile și de această criză a inteligenței la vârf care presupune și onestitate sau caracter. Dacă ești inteligent, îți dai seama că nu trebuie să-ți tai craca de sub picioare. Nu poți vinde totul, pentru că rămâi fără feudă. Când ești stăpân pe o țară, pe o ogradă, pe orice trebuie să o și gospodărești, nu poți doar să o exploatezi la nesfârșit, doar să o defrișezi“, a precizat istoricul Mircea Platon.
”Amatorismul elitelor locale în ceea ce privește învățământul s-a grefat pe un plan foarte bine pus la punct, rodat în alte contexte, dar care era același și în esență prevedea descentralizarea și privatizarea învățământului românesc public. Pașii sunt în spre acest țel. Planul care a fost pus în aplicare și care a venit cu pași, cu etape, cu obiective ce trebuiau atinse până la anumite date fixe și cu finanțarea necesară atingerii acelor obiective a fost pus în aplicare în România, începând cu anul 1992 - 1993. În 90 - 91 au venit echipe de la organisme internaționale, în speță de la Banca Mondială, care au făcut un studiu de piață să vadă care este starea sistemului românesc de învățământ la ieșirea lui din comunism și apoi s-a creat acest mers al trenurilor al reformei în care s-a stabilit că până în data de, trebuie să schimbăm programele, până în data de trebuie schimbate manualele, metodele de examinare și promovare, până în data de trebuie să schimbăm metodele de predare și profesorii (...)”, a declarat Mircea Platon, în exclusivitate la DC News (citește continuarea AICI).
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Platon, avertisment: "Digitalizarea învăţământului ne va întoarce în epoca de piatră"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News