Profesoara Maria Cernat a ridicat o întrebare-cheie despre universități și obsesia pieței muncii.
"De ce trimitem copiii la școală sau la facultate? De ce mergem noi, profesorii, la școală sau la facultate?", a întreabat Maria Cernet, scrie Criticatac.ro.
În contextul în care slujbele sunt din ce în ce mai greu de găsit, învățământul românesc duce o luptă crâncenă pentru a crea oameni adaptabili la piața muncii.
"Cu cât lucrurile arată mai prost – în țara asta nu prea are sens să lucrezi în alte domenii decât mult iubitul IT – cu atât ne încăpățânăm noi profesorii mai tare să ne justificăm existența și activitatea prin producerea de viitori integrabili pe piața muncii", mai spune profesoara care atrage atenția că suntem din ce în ce mai obsedați de piața muncii.
Tabloul universității care scoate pe bandă rulantă indivizi docili și adaptabili pe piața muncii
Maria Cernat a prezentat tabloul universității care scoate pe bandă rulantă indivizi docili și adaptabili pe piața muncii. În primul rând, profesorul devine, din intelectual, un funcționar docil. De asemenea, studentul devine consumator de servicii educaționale. În al treila rând, timpul pentru dezbateri dispare. Nu în ultimul rând, evaluarea calității actului didactiv se va face după numărul de integrați pe piața muncii.
"Cam așa arată tabloul universității după ce o obligăm să scoată pe bandă rulantă indivizi docili și adaptabili pe piața muncii. Un loc în care vom găsi foarte puține critici ale acestui ideal educațional măreț și în care nu învățăm, nu-i așa, decât ceea ce este util! Iar "ceea ce este util" va fi definit de cei care vor da job-urile. O subordonare mai violentă nu cred că s-a mai întâlnit în istoria universității din perioada medievală!", mai notează profesoara. Întregul articol poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu