Nu m-ar mira să se îngrașe și premierul Florin Cîțu, dacă mai apare mult la televizor.
Publicitate
Florin Cîțu: ”Mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în cel de guvernare”. Asta spunea premierul acum fix 11 zile. Florin Cîțu, azi: ”A fost aprobată desfiinţarea SIIJ. Este o promisiune a coaliţiei de guvernare, dar este şi o recomandare pentru respectarea MCV”.
Ca o paranteză, tot o recomandare, de data asta a Comisiei de la Veneția, este ca Avocatul Poporului să devină independent, să nu mai poată fi revocat de o majoritate parlamentară simplă, iar sesizarea CCR cu privire la ordonanțele de urgență să poată fi făcută și de minoritatea parlamentară. Scopul acestor măsuri ar fi să prevină abuzurile Puterii, prin excesul de ordonanțe de urgență, care scapă controlului de constituționalitate cu un Avocat al Poporului obedient guvernului în funcție. Cum asta nu convine nici PNL, nici USR, nici nu e menționată în programul electoral sau în cel de guvernare, bine face liberalul Cîțu că nici n-o mai menționează. Sau, cine știe, poate o va menționa când actuala Putere o să schimbe Avocatul Poporului cu unul mai obedient.
Așa cum ar vrea să schimbe și Consiliul Economic și Consultativ, și CSM și conducerea altor instituții democratice. Se pare că democrația începe să strângă pe la cusături marele guvern de 12,5 la sută (50 la sută la o prezență de 25%). Stă să pocnească, așa cum stă sacoul pe burta lui Orban, după un an la Palatul Victoria.
Nu m-ar mira să se îngrașe și Cîțu, dacă mai apare mult la televizor. Doar mănâncă jumătate din litere, când vorbește în limba…parcă română. E bine că a fost angajat un interpret mimico-gestual, la guvern, n-ar strica să angajeze și un translator, care să-i dubleze discursurile, dacă vor să se înțeleagă ceva din bolboroseala premierului. Nu știu dacă așa vorbește de când a intrat în politică, doar a ajuns la guvernare prin lozinci scrise pe tricouri și pe Facebook. Nu prin discursuri în Parlament, ca, spre exemplu, Churchill, care a mobilizat limba engleză și a trimis-o la bătălie, cum spunea JFK.
De ce vorbește premierul la limita inteligibilului? Poate e obișnuit să taie, și ar vrea să taie și literele, nu doar cifrele din buget? Poate asta e viteza textingului în care s-a format noua generație de oameni politici, folosind doar acronime și prescurtări? Cmf, în loc de ce mai faci? Vb m t. Ac t sp. Vorbim mai târziu, acuma tai salarii și pensii!
Nu ca noi, ăștia expirați, care l-am mai prins pe colonelul Vochină la TVR, întrebând pe câte unul prins de radar: unde vă grăbeați așa, domnule conducător (auto)? Și care mai sperăm că vine moțiunea, ca Poliția rutieră, și-i ia carnetul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu