Directorul regional al IPSC România, Jimmy Barbuti, a scris, pe pagina de Facebook a International Practical Shooting Confederation (IPSC) România, la postarea în care se anunță că instructorul de tir împușcat, marți seară, este Nicolae Tănase, că acesta a fost ucis prin tehnica Mozambique Drill, redenumită Failure Drill, Failure to Stop sau cunoscut drept "două în piept, una în cap". Ucigașul știa să tragă, ca oricare alt elev bine pregătit, dar putea să fie oprit dacă exista o cultură a armelor.
"Pare că clientul ucigaș/sinucigaș avea antrenament la ținte umanoid", a notat directoral regional al IPSC România.
El a atras atenția că "nu poți genera legi/standarde și apoi să le incerci pe pielea românilor că nu ai experiență! Folosește experiența celor care o au și nu schimbă nimic la ea că nu ști dacă funcționează. De exemplu, în IPSC la campionate mondiale trag peste 1500 de sportivi un milion de cartușe în câteva zile pe 30 de stagii într-un poligon, se practică acest sport în 96 de țări de 38 de ani și nu a avut loc niciun incident pe linie de arme nici la concurs și nici la antrenament".
Lipsa culturii armelor ucide
Mircea Budurisan, care a lucrat cu instructorul ucis, a scris, de asemenea: "Sunt profund îndurerat de aceasta veste teribilă. L-am cunoscut foarte bine pe Nicu Tănase am colaborat, a fost de o viață în sportul cu arme. Nu pot înțelege cum i s-a putut întâmpla așa ceva... Faptul că nu au apărut nici până acum, după 3 ani, normele metodologice de aplicare a Legii armelor, faptul că legea sportului frânează recunoașterea noilor ramuri de sport cu arme, astfel încât să fie posibila apariția de cluburi pe fiecare ramură de sport cu arme, cu regulamente clare, cu verificarea membrilor d.p.d.v. psihologic , de cunoașterea celor care vin în poligon, duce la astfel de evenimente tragice. Din cauza restricțiilor care au fost în țara noastră înainte și care din păcate persistă și în prezent din cauza gândirii înguste a celor care le impun, nu am avut și nu avem nici acum o cultură a armelor. Toți din jurul nostru au ajuns să dezvolte sportul cu arme, de orice fel, dar nu se întâmplă așa ceva. Totul se desfășoară în baza unor regulamente clare , sunt cluburi în care se desfășoară aceste activități, cu oameni verificați, care capătă experiența, care formează o adevărată familie a iubitorilor de arme și de sport. Din păcate la noi nu se vrea așa ceva. Oare de ce și până când?!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News