Întreruperi planificate de curent electrică au avut loc marţi la Kiev şi în şase regiuni în urma unor atacuri cu rachete efectuate de Rusia asupra infrastructurii energetice a ţării, relatează DPA.
Alimentarea clienţilor cu energie electrică va fi oprită în mod eşalonat, a anunţat marţi, la Kiev, furnizorul de energie Ukrenerho. Regiunile Cernigău, Cerkasî şi Jitomir, la fel şi Sumî, Harkov şi Poltava sunt de asemenea afectate de aceste întreruperi.
Sistările sunt menite să prevină o supraîncărcare a reţelei electrice, dând de asemenea posibilitatea tehnicienilor de a repara instalaţiile avariate în urma atacurilor cu rachete şi drone şi de a le repune în funcţiune.
Populaţiei Ucrainei este de mai multe săptămâni vizată de restricţii. Ucrainenilor li se cere să-şi reducă consumul de electricitate, mai ales la orele de vârf.
Utilizarea maşinilor de spălat şi a aerotermelor este recomandată doar în timpul nopţii, dacă este posibil. Infrastructura energetică vitală a fost una dintre principalele ţinte ale armatei ruse de când a invadat Ucraina în urmă cu peste opt luni. Kievul susţine că distrugerea infrastructurii energetice de către Rusia are ca scop de a-i face pe ucraineni să fugă în masă în Uniunea Europeană şi astfel să o destabilizeze, notează DPA.
Rusia a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu 'arme de înaltă precizie', a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova, în timp ce Kievul a raportat un 'atac masiv' care a provocat în special întreruperi de apă şi de curent electric, transmite France Presse.
Forţele armate ruse 'îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse', a declarat ministerul într-un comunicat.
Un 'atac masiv' al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând 'sute de localităţi' fără electricitate, aminteşte AFP. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, 'au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră' asupra Ucrainei, 'folosind avioane' din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia.
Resturile uneia dintre ele, doborâte de forţele de la Kievului, au căzut asupra unui sat din Republica Moldova la graniţa cu Ucraina, a anunţat Chişinăul, raportând pagube materiale, dar fără victime imediat. Aceste noi lovituri masive au loc după ce Moscova a anunţat în weekend că îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, vital pentru aprovizionarea alimentară mondială. Vezi articolul aici!
Citește și - O rachetă rusească doborâtă de armata ucraineană a căzut într-un sat din Republica Moldova. Explozia a distrus ferestrele caselor - Video
O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean în cursul dimineţii de luni a căzut în extremitatea de nord a localităţii Naslavcea din Republica Moldova, aflată la graniţa cu Ucraina, anunţă portalul Unimedia.info.
Deocamdată nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuinţe din localitate s-au spart. Autorităţile ucrainene au informat că luni dimineaţa a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, care se află la o distanţă de 10 km de barajul Naslavcea, conform aceleiaşi media. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, fiind vizate transformatoarele electrice. În acest context, autorităţile ucrainene susţin că nu există pericol de inundaţii.
La ora actuală, efective ale Ministerului moldovean de Interne au încercuit zona în care a căzut racheta, pentru a evita posibile pericole, iar un grup de documentare se află la faţa locului. În cursul unui atac masiv cu rachete asupra Ucrainei luni dimineaţă, o rachetă inamică a căzut pe teritoriul Republicii Moldova.
Mai multe case au fost avariate, a relatat la rândul său postul de televiziune ucrainean Kanal24. Printre ţintele atacului rusesc din această dimineaţă a fost şi centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează portalul Deschide.md.
Ca urmare, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat sistarea activităţii a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiuleşti-Reni care nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană. Şi-au întrerupt activitatea şi punctele de trecere a frontierei din Otaci, Larga, Unguri, Briceni din motive de securitate, după ce autorităţile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei. Vezi video aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News