Întrunire politică tensionată în China: Economia stagnează, iar șomajul tinerilor explodează

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Conducătorii chinezi se reunesc la Beijing pentru reuniunile anuale ale „celor Două Sesiuni”, având pe agendă o economie în dificultate și o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor. Analiștii nu se așteaptă la planuri majore de salvare a economiei, însă accentul se va pune pe securitatea națională, inclusiv o posibilă creștere a bugetului militar.

Conclavul politic anual al Chinei începe luni la Beijing, pe fondul îngrijorărilor oficiale cu privire la economia în stagnare și șomajul în rândul tinerilor, în timp ce aceștia își stabilesc planurile pentru anul următor, relateză AFP.

Străzile din Beijing sunt pline de poliție înarmată și lucrători din domeniul securității publice, odată cu sosirea a mii de delegați pentru reuniunile anuale ale „celor Două Sesiuni”.

Evenimentul debutează luni, la ora 15:00 (09:00 la București) cu ceremonia de deschidere a Conferinței Consultative Politice Populare Chineze (CCPPC) - la care participă președintele Xi Jinping și alți oficiali de rang înalt ai partidului - care va dura până duminică, 10 martie.

Într-o conferință de presă duminică, purtătorul de cuvânt al CPPCC, Liu Jieyi, a declarat că „temele economice sunt o mare preocupare” pentru cei peste două mii de membri ai organismului.

De asemenea, o problemă importantă este „angajarea tinerilor, în special a absolvenților proaspeți”, a spus el, rata șomajului în rândul tinerilor fiind oficial în jur de 15% la sfârșitul anului 2023, după ce biroul de statistică și-a ajustat metodele de calcul.

Ședința CPPCC de luni are o miză relativ mică în comparație cu adunarea aproape simultană a legislativului țării, Adunarea Națională a Poporului (ANP).

ANP își începe lucrările marți și se desfășoară până pe 11 martie, a declarat purtătorul de cuvânt Lou Qinjian într-o conferință de presă luni.

Nu se așteaptă ca reuniunile să aducă planuri majore de salvare a economiei, pe care experții le consideră necesare pentru a stimula economia Chinei, care anul trecut a înregistrat unele dintre cele mai scăzute creșteri din ultimele decenii.

Accent pe economie

Cu toate acestea, Lou a dat dovadă de optimism luni, spunând că liderii de la Beijing au „încredere deplină” că economia se va redresa.

„China are condiții mai favorabile decât provocări în dezvoltarea sa economică”, a insistat el.

„Tendința de bază a unei redresări a economiei și a creșterii pe termen lung rămâne neschimbată”, a spus el.

Totuși, a adăugat el, premierul Li Qiang nu va susține o conferință de presă la sfârșitul ANP, într-o ruptură cu o tradiție de zeci de ani.

Li a folosit briefingul anul trecut pentru a avertiza că obiectivele modeste de creștere ale Beijingului nu vor fi o „sarcină ușoară”.

China se pregătește, de asemenea, să își consolideze securitatea națională, analiștii așteptându-se să își crească bugetul militar, al doilea după cel al Statelor Unite. Anul trecut, Beijing a revizuit o lege care extinde dramatic definiția spionajului și a efectuat raiduri la o serie de firme de consultanță, cercetare și ”due diligence” de renume.

Organul de conducere al legislativului a aprobat, de asemenea, o revizuire vag definită și de amploare a legii secretelor de stat a țării, în perioada premergătoare ANP.

Lynette Ong, profesor la Universitatea din Toronto, a declarat pentru AFP că „va exista un accent continuu pe securitate”.

„Nu mă aștept la nicio schimbare majoră de politică, cum ar fi reforme structurale importante care vor schimba cursul traiectoriei economice”, a adăugat ea.

Pe hârtie, ANP deține puține puteri reale. Toate deciziile majore vor fi fost luate cu săptămâni înainte în cadrul unor întâlniri cu ușile închise ale Partidului Comunist, departe de camerele mass-media internaționale.

Analiștii susțin că subiectele care urmează să fie discutate și tonul discursurilor permit informații cheie despre preocupările conducătorilor Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel