Au avut loc inundații puternice în Bosnia și Herțegovina.
Cel puțin 16 persoane au murit vineri în inundațiile din Bosnia și Herțegovina și multe altele au fost date dispărute, în timp ce ploile torențiale și alunecările de teren au distrus case, drumuri și poduri în centrul țării, au declarat oficialii.
Municipalitatea Jablanica, la aproximativ 70 km sud-vest de capitala Sarajevo, unde au fost raportate decesele, a fost complet izolată după ce legăturile rutiere și feroviare au fost distruse.
Șaisprezece persoane au fost ucise, majoritatea în zona Jablanica, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Ljudevit Maric. „Căutările pentru persoanele dispărute continuă”, a spus el.
Foto: Agerpres
Președinția interetnică a Bosniei și Herțegovinei - un tripartit bosniac, sârb și croat - a declarat că a solicitat ajutor militar pentru zona Jablanica.
Unele case au fost reduse la ruine de alunecările de teren, în ceea ce părea a fi cea mai gravă inundație din Bosnia și Herțegovina cel puțin din 2014, când peste 20 de persoane au murit în inundații.
„Există o mulțime de persoane date dispărute”, a declarat Darko Jukan, un purtător de cuvânt al Guvernului regional.
„În unele cazuri pot fi văzute doar părți de acoperișuri. Nu-mi amintesc de o criză de o asemenea amploare de la război (1992-1995)”, a spus el.
Foto: Agerpres
În cadrul unei sesiuni de urgență, Guvernul central al Bosniei și Herțegovinei a declarat că va aloca fonduri pentru refacerea zonelor afectate.
Starea de catastrofă naturală în zonele afectate de inundații a fost declarată și a fost înființat un comitet de criză pentru a ajuta la ameliorarea situației din zonă.
Croația și Serbia, țările învecinate, au oferit, de asemenea, Bosniei și Herțegovinei asistență în operațiunile de salvare.
Aldin Brasnjic, șeful administrației apărării civile din Federația Bosniaco-Croată, a declarat că salvatorii nu au putut ajunge în mai multe sate din cauza drumurilor blocate și că ploile viitoare le vor îngreuna eforturile.
„Căutarea celor dispăruți este prioritară în acest moment. Credem că vom putea finaliza acest lucru astăzi și mâine”, a spus el.
Foto: Agerpres
Într-o înregistrare video împărtășită vineri cu Reuters, Robert Oroz a arătat satul său Luke, din apropierea orașului Fojnica din centrul Bosniei și Herțegovinei, inundat și plin de trunchiuri de copaci, bușteni, crengi și resturi.
El a spus că apa s-a retras pentru o vreme, dar a început să crească din nou.
„Situația este dezastruoasă ... O afumătoare pentru carne era aici, nu mai este”, a spus Oroz.
Orașul Kiseljak din centrul Bosniei și Herțegovinei a fost inundat după ce un râu a ieșit din matcă. Imaginile filmate de o dronă și difuzate de Reuters au arătat că apa maronie a ajuns la ușile magazinelor și caselor, deși apele au început să se retragă vineri după-amiază.
Inundațiile din Bosnia au venit după o secetă de vară fără precedent, care a dus la secarea multor râuri și lacuri și a afectat agricultura și aprovizionarea cu apă a zonelor urbane din Balcani și din cea mai mare parte a Europei.
Foto: Agerpres
Meteorologii au declarat că schimbările meteorologice extreme pot fi atribuite schimbărilor climatice.
Croația vecină a fost, de asemenea, afectată de inundații vineri, deși nu au fost raportate victime. Autoritățile au emis o avertizare de vreme severă pentru coasta Adriaticii și regiunile centrale ale țării.
Muntenegru și Serbia au emis avertizări similare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News