În urma inundațiilor din India, peste 30 de persoane și-au pierdut viața.
Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute în urma viiturilor înregistrate în sudul Indiei, a informat presa locală sâmbătă, potrivit AFP, citat de Agerpres. Echipele de salvare au recuperat o duzină de cadavre după ce trei autobuze au fost luate vineri de ape în statul costier Andhra Pradesh.
Alte cel puţin 18 persoane sunt încă dispărute, potrivit site-ului de ştiri The NewsMinute.
Condiţiile meteorologice din ce în ce mai imprevizibile şi extreme care au afectat sudul Asiei în ultimii ani sunt determinate de schimbările climatice şi exacerbate de defrişări, construcţia de baraje şi dezvoltarea excesivă, susţin experţii.
Zeci de persoane au murit din octombrie în India în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren cauzate de precipitaţiile abundente, iar meteorologii au anunţat sâmbătă ploi masive în mai multe zone din sudul ţării. Cel puţin 42 de persoane şi-au pierdut viaţa luna trecută în urma ploilor abundente care au lovit statul Kerala.
Vineri, autorităţile acestui stat indian au interzis accesul la templul Sabarimala, unul dintre sanctuarele sacre ale hinduşilor, din cauza ploilor abundente. De săptămâna trecută, sute de credincioşi au călătorit în fiecare zi la Sabarimala, cu ocazia unui pelerinaj anual care durează două luni.
Creşterea apelor râului Pamba, considerat sacru, a forţat autorităţile să interzică credincioşilor să se deplaseze acolo pentru o zi, a informat sâmbătă publicaţia Hindustan Times.
Un strat de spumă toxică a acoperit un râu sacru lângă capitala Indiei, în timp ce hindușii s-au adunat pe malurile sale pentru un festival religios, iar unii s-au scăldat în apele otrăvitoare.
Spuma albă, un amestec provenit din canalizare și deșeuri industriale, s-a format în ultima săptămână în secțiuni ale râului Yamuna, un afluent al fluviului sfânt Gange care își are izvoarele în Himalaya, are un curs de 1.376 kilometri și traversează mai multe state indiene, scrie digi24.ro.
Spuma cu miros înțepător conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot duce la probleme respiratorii și ale pielii, potrivit experților, relatează CNN. Formarea stratului de spumă toxică a coincis cu Chhath Puja, un festival dedicat zeului soare, Lord Surya. La începutul acestei săptămâni, zeci de hinduși au fost văzuți trecând prin spuma toxică pentru a se scălda și a se ruga în râu, în cadrul unui ritual de „purificare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News