Sute de clădiri din Bosnia au fost inundate, iar populaţia aflată în pericol a fost evacuată.
Sute de clădiri în localităţi din vestul Bosniei au fost inundate, iar populaţia aflată în pericol a fost evacuată din cauza revărsării mai multor râuri, situaţia agravându-se pe zi ce trece din cauza ploilor abundente care continuă să cadă, relatează miercuri Hina.
Cea mai gravă situaţie este în Bihac şi Bosanska Krupa, unde pe lângă clădiri au fost inundate mai multe drumuri şi localnicii sunt izolaţi. Râurile locale s-au revărsat; în Bosanska Krupa, cea mai mare parte a oraşului este inundată precum şi centrul acestuia, unde numeroase case şi clădiri au fost afectate, scrie Agerpres. Situaţia este agravată şi mai mult de apele subterane. Toţi cetăţenii din zonele critice au fost evacuaţi, a informat centrul local de gestionare a crizelor.
Drumurile sunt închise pentru trafic, iar bărcile de salvare sunt în aşteptare în toate zonele critice. În Bukovlje din Velika Kladu mai multe case au rămas fără curent electric din cauza inundaţiilor. Cantitatea mare de precipitaţii îngreunează intervenţia serviciile de salvare pentru a ajuta populaţia afectată.
Guvernul Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei se întruneşte astăzi în sesiune de urgenţă, fiind aşteptate decizii pentru acordarea de ajutor populaţiei afectate de inundaţii în regiunea Bosanska Krajina.
Citește și:
Bilanțul dramatic al inundațiilor din Italia. Situația se agravează din oră în oră
Situația din Emilia Romagna este din ce în ce mai dramatică din cauza urgenței meteorologice nefavorabile care a afectat și regiunile învecinate.
Este un eveniment climatic extrem, cu totul excepțional pentru regiunea Emliia Romagna: aceeași cantitate de ploaie care cade în mod normal trei luni a căzut în doar trei zile, la începutul lunii mai, iar seceta din lunile trecute a secat pământul atât de mult încât a fost împiedicat să absoarbă imensa masă de apă, provocând inundații și alunecări de teren, potrivit Wired.
Până în acest moment au fost raportate 9 persoane care și-au pierdut viața și peste 10.000 de persoane care au fost evacuate din calea apelor. În total au fost 23 de municipalități inundate și 14 râuri care au ieșit din albia lor. Calculul parțial al pagubelor ajunge la 300 de milioane de euro.
”Acesta este noul climat, nu mai este un model, ci o realitate”, a avertizat meteorologul Pierluigi Randi, președintele Asociației Profesionale Meteorologice din Italia. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci