Schimbările climatice ar fi cauza inundațiilor din Veneția, spune primarul Luigi Brugnaro, potrivit BBC.
Valoarea pagubelor în urma inundaţiilor severe care afectează Veneţia s-ar putea ridica la sute de milioane de euro, a afirmat primarul Luigi Brugnaro, în timp ce un înalt cleric, arhiepiscopul de Veneţia, Francesco Moraglia, a spus că Bazilica Sfântul Marcu, unul dintre reperele oraşului, riscă daune 'ireparabile', care vor marca orașul de acum înainte.
'Bazilica a suferit distrugeri la nivelul structurii deoarece apa a crescut provocând daune ireparabile, în special când se va usca, în secţiunea joasă a mozaicurilor şi gresiei', a declarat arhiepiscopul de Veneţia, Francesco Moraglia, în cadrul unei conferinţe de presă.
Întrebat despre impactul financiar estimativ, primarul Luigi Brugnaro a spus că acestea se ridică la 'nivelul a sute de milioane de euro și că inundațiile s-ar fi produs în urma schimbărilor climatice. "Suntem pe punctul de a înfrunta o maree mai mult decât excepţională. Toată lumea este mobilizată pentru a gestiona urgenţa", a mai scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.
Amintim faptul că orașul italian, Veneţia, s-a confruntat în cursul nopţii de marţi spre miercuri cu fenomenul 'acqua alta' (maree înaltă), care a atins o înălţime de 1,87 metri, reprezentând cele mai grave inundaţii după anul 1966. Un bărbat a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina, după ce apa i-a pătruns în locuinţă. La ora locală 22:50 apele au urcat până la 1,87 metri, al doilea cel mai înalt prag după vârful istoric de 1,94 metri înregistrat la Veneţia în inundaţiile din 1966. Ca urmare a fenomenului, grădiniţele şi şcolile primare au fost închise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu