Inundații masive în Europa, din cauza crizei climatice: Viituri puternice în Germania și Marea Britanie; nivelul Dunării rămâne ridicat la Budapesta

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Compania internațională de trenuri Eurostar a anunțat că a fost nevoită să anuleze toate călătoriile între Londra și continentul european sâmbătă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au provocat inundații pe linia ferată ce traversează sudul Angliei către coasta europeană, scrie Reuters.

"Inundațiile în tunelurile dintre St Pancras International și Ebbsfleet nu s-au redresat, iar serviciile de trenuri nu pot funcționa", a transmis Eurostar într-un comunicat, adăugând: "Aceasta înseamnă anularea a 41 de curse."

Operatorul rețelei feroviare din Marea Britanie, Network Rail, menține Eurostar-ul la curent cu evoluția situației înainte de ziua de duminică, a transmis compania.

Inundații catastrofale în Germania

Germania se confruntă cu o situație fără precedent în urma revărsării mai multor râuri din țară din cauza ploilor torențiale, începând cu perioada Crăciunului. Serviciul meteorologic național DWD a avertizat că sunt prognozate precipitații abundente în continuare în unele zone ale Germaniei deja afectate de inundații.

De la Crăciun încoace, o mare parte din țară a fost lovită de ploi torențiale, determinând revărsarea unor râuri, iar altele sunt aproape de punctul de vărsare. Zonele de-a lungul râurilor Aller, Leine și Weser din landul nord-vestic Saxonia Inferioară au fost deja inundate, conform autorităților regionale.

Saxonia Inferioară a cerut sprijin din partea armatei germane, Bundeswehr, vineri, cu ministrul de interne al statului, Daniela Behrens, vorbind despre o "situație foarte tensionată". Potrivit Bundeswehr-ului, șase elicoptere au fost pregătite pentru intervenție.

Un purtător de cuvânt a declarat că operațiunea va viza securizarea digurilor în zona din jurul orașului Oldenburg și regiunea nordică a orașului Hanovra. De asemenea, se vor putea efectua transporturi pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol.

Orașul Oldenburg se află în alertă de "situație extraordinară", permițând districtelor accesul mai facil la serviciile de urgență. Premierul Saxonia Inferioară, Stephan Weil, a declarat joi că statul nu a mai întâmpinat niciodată inundații de o asemenea amploare.

"Experții avertizează de mult timp că evenimentele meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente sunt legate de schimbările climatice", a afirmat el. Nivelurile apei se așteptau să crească și pe râul Elba din orașul Dresden, capitala landului est-german Saxonia.

Centrul de inundații al Saxoniei aștepta ca apa să depășească 6 metri, ceea ce ar declanșa al doilea nivel de alertă cel mai înalt. Agenția de mediu a statului a confirmat că riscul de inundații a fost complet evitat pentru alte râuri din Saxonia.

Dunărea rămâne ieșită din albie, la Budapesta

Și Dunărea a ieşit din albie, joi, la Budapesta, apele ajungând la un nivel record pentru ultima decadă, pe fondul ploilor abundente şi al vremii neobişnuit de blânde pentru această perioadă a anului, transmite Reuters.

Directoratul general al Ungariei pentru Administrarea Apelor a anunţat că nivelul Dunării a atins 6,93 metri în a doua parte a zilei de miercuri, sub cota record de 8,91 metri ce a fost înregistrată în 2013, când întreaga Europă Centrală a trecut prin inundaţii în urma ploilor abundente produse în luna mai.

Inundaţia produsă de ieşirea Dunării din albie nu a produs pagube importante la Budapesta.

"Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem observa că volumul precipitaţiilor în perioada de iarnă este în creştere, iar odată cu creşterea temperaturilor vom observa mai puţină zăpadă, plus că cea depusă se topeşte mai devreme", a comentat climatologul Anna Kis, care lucrează în cadrul Proiectului "1.5 degrees". "Astfel putem presupune că în viitor inundaţiile provocate de topirea zăpezii, care se produc de obicei primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil chiar în lunile de iarnă", a adăugat ea.

Autoritatea pentru ape a anunţat că ultima oară când nivelul Dunării a depăşit 6 metri în luna decembrie a fost în 1987, dar atunci apele fluviului nu au inundat terasamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel