Inundațiile din Turcia au făcut 58 de victime, iar multe alte persoane sunt date dispărute.
Bilanţul inundaţiilor din nordul Turciei a crescut la 58 de morţi, iar numeroase persoane sunt încă date dispărute, conform unui anunţ făcut sâmbătă seară de ministrul de interne Suleyman Soylu, potrivit Agerpres. Ploile puternice din ultimele zile au provocat cele mai puternice inundaţii din ultimii ani pe coasta turcă a Mării Negre. Case întregi au fost luate de viituri şi unele poduri s-au probuşit, conform imaginilor din zona calamitată.
Peste 2.000 de persoane au fost evacuate în provinciile Kastamonu, Sinop şi Bartin. Conform unor experţi, un factor important al producerii acestor inundaţii este reprezentat de lucrările de îndreptare a cursurilor unor râuri şi de îngustare a albiei râului Ezine în districtul Bozkurt. Coasta Mării Negre din Turcia, unde se înregistrează cel mai ridicat nivel de precipitaţii anual, este predispusă la inundaţii şi alunecări de teren.
Regiunile dens populate şi construcţiile neconsolidate ridicate de-a lungul râurilor au provocat pagube şi pierderi de vieţi omeneşti în trecut. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu elicoptere care salvează rezidenţi blocaţi pe acoperişul unor clădiri cu mai multe etaje după ce nivelul apei a ajuns la cinci metri în anumite regiuni, distrugând autovehicule, locuinţe şi poduri.
Aproape 200 de sate din Kastamonu şi Sinop au rămas fără electricitate. Peste 5.000 de membri ai echipelor de intervenţie, 19 elicoptere şi peste 500 de vehicule au fost implicate în eforturile de salvare, sprijinite de organizaţii nonguvernamentale şi armată.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adresându-se locuitorilor din districtul Bozkurt, din Kastamonu, şi-a luat vineri angajamentul să reconstruiască, într-un an, locuinţele persoanelor sinistrate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu