Inundațiile din India au făcut prăpăd. Cel puţin 77 de morţi şi peste 100 de persoane dispărute după revărsarea unui lac glaciar

FOTO: Captura video Twitter @ANI
FOTO: Captura video Twitter @ANI

Cel puţin 77 de persoane au murit într-o vale himalayană din nord-estul Indiei după inundaţiile provocate miercuri de revărsarea unui lac glaciar, potrivit unui nou bilanţ publicat duminică de autorităţile indiene, informează AFP.

În statul Sikkim, 'douăzeci şi nouă de cadavre au fost recuperate în diverse zone', a declarat un funcţionar din acest stat indian, Anilraj Rai.

În statul vecin Bengalul de Vest, alte 48 de cadavre au fost recuperate, a precizat Poliţia din districtul Jalpaiguri.

Peste 100 de persoane sunt în continuare dispărute, potrivit celui mai recent bilanţ.

Nivelul apei de-a lungul râului Teesta a revenit la normal duminică, la patru zile după inundaţiile bruşte provocate de revărsarea unui lac glaciar, a declarat un oficial de la Centrul pentru gestionarea catastrofelor naturale din statul Sikkim.

Lacul Lhonak, care s-a revărsat miercuri, cauzând pagube importante în aval, se află la poalele unui gheţar situat lângă Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălţime din lume.

Poduri, drumuri şi linii telefonice au fost luate de ape, complicând şi mai multe operaţiunile de evacuare. Peste 2.500 de persoane au putut fi salvate, însă alte 3.000 sunt încă blocate în tabere improvizate din nordul acestui stat indian, în contextul în care operaţiunile de salvare cu avionul au fost întârziate din cauza vremii nefavorabile.

În total, peste 1.200 de case au fost avariate, potrivit guvernului din statul Sikkim. Printre persoanele decedate se numără şi opt soldaţi din armata indiană staţionaţi în Sikkim, un stat aflat lângă graniţa Indiei cu Nepalul şi cu China şi care beneficiază de o prezenţă militară importantă.

Ministerul indian al Apărării a anunţat sâmbătă într-un comunicat de presă că inundaţiile au luat cu ele 'arme de foc şi explozibili' stocaţi în tabere militare.

Între 2011 şi 2020, gheţarii din Himalaya s-au topit cu 65% mai repede decât în deceniul precedent din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui raport publicat în luna iunie de Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Integrată a Munţilor (ICIMOD), cu sediul în Nepal, scrie Agerpres.

Temperatura medie de la suprafaţa Terrei a crescut cu aproape 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, însă regiunile muntoase înalte din lumea întreagă s-au încălzit într-un ritm de două ori mai rapid, potrivit experţilor în climatologie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel