Inundațiile din Libia, provocate de schimbările climatice. A crescut probabilitatea de ploi cu "până la 50 de ori"

Foto: Facebook The Libya Observer
Foto: Facebook The Libya Observer

Problema care a dus la inundațiile din Libia este schimbarea climatică.

Schimbările climatice au crescut probabilitatea, potenţial de "până la 50 de ori", de ploi în Libia la fel de intense precum cele care au provocat ruperea a două baraje întreţinute necorespunzător, omorând mii de oameni în Derna, potrivit unui studiu publicat marţi de o reţea de oameni de ştiinţă specializaţi în acest tip de analize, conform Agerpres.

Cercetătorii de la World Weather Attribution (WWA) nu au reuşit să estimeze cu precizie influenţa încălzirii globale, fenomenul fiind prea scurt şi prea localizat pentru majoritatea modelelor climatice existente, dar şi din cauza lipsei acute de date observaţionale.

Prin urmare, lipsa influenţei schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană nu poate fi exclusă complet, dar oamenii de ştiinţă nu se îndoiesc de legătură, deoarece "creşterea temperaturilor duce în general la ploi mai abundente", "studiile indică ploi mai abundente în regiune" şi datele meteorologice regionale arată deja această tendinţă în desfăşurare.

În ceea ce priveşte Libia, oamenii de ştiinţă au constatat că "schimbările climatice au crescut probabilitatea ca evenimentul să se producă de până la 50 de ori, cu până la 50% mai multă ploaie în această perioadă".

Pentru a analiza efectul încălzirii în amplificarea fenomenelor extreme, WWA utilizează date climatice şi modele pentru a compara clima actuală, cu aproximativ 1,2°C mai crescută decât în epoca preindustrială, cu cea din trecut.

Vezi și: Ciclonul Daniel, număr enorm de decese și 10.000 de persoane dispărute. Libia cere ajutor comunității internaționale - VIDEO

Pe 10 septembrie, când furtuna Daniel a declanşat un potop în nord-estul Libiei, două baraje au cedat în apropiere de Derna, provocând un val de mărimea unui tsunami de-a lungul unui ued de obicei secat, provocând mii de morţi.

"După o vară de caniculă şi incendii devastatoare cu o amprentă clară a schimbărilor climatice, măsurarea contribuţiei schimbărilor climatice la aceste inundaţii s-a dovedit mai dificilă", a admis Friederike Otto de la Institutul Grantham din cadrul Imperial College London. "Dar nu există nicio îndoială că reducerea vulnerabilităţii şi creşterea rezistenţei la toate tipurile de condiţii meteorologice extreme sunt esenţiale pentru a salva vieţi în viitor", a explicat el.

De asemenea, studiul estimează că încălzirea globală a "făcut intensitatea ploilor de până la 10 ori mai probabilă" în Grecia, Bulgaria şi Turcia, ţări afectate de asemenea de inundaţii devastatoare din cauza furtunii Daniel.

Vezi și: Dezastru în Libia în urma inundaţiilor. ”Se poate ajunge la 18.000 până la 20.000 de morţi”

"În această regiune vastă, care include părţi din toate cele trei ţări, evenimentul este acum relativ obişnuit" şi poate să se repete "o dată la zece ani", estimează studiul. Pentru Grecia centrala, cea mai afectată, "evenimentul este mai puţin probabil" (aproximativ o dată la 80-100 de ani).

Pe de altă parte, pentru Spania, o analiză completă nu a putut fi efectuată, deoarece "modelele climatice disponibile nu reprezintă corespunzător precipitaţiile abundente pe perioade de timp mai mici de o zi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel