Inundațiile din Myanmar au provocat distrugeri masive și cel puțin 226 de decese

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Inundațiile devastatoare din Myanmar au provocat moartea a cel puțin 226 de persoane în mai puțin de o săptămână, conform informațiilor furnizate marți de presa de stat, după ce ploile torențiale generate de Taifunul Yagi au lovit provinciile centrale ale acestei țări din sud-estul Asiei, afectată deja de război, informează Reuters.

Aproximativ o treime din populația Myanmarului, care numără 55 de milioane de oameni, are deja nevoie de ajutor umanitar, în urma conflictului declanșat de lovitura de stat din februarie 2021, când puternica armată a țării a răsturnat guvernul civil condus de laureata Nobel, Aung San Suu Kyi.

Regiunile cel mai grav afectate

Printre zonele cele mai afectate de inundații se numără al doilea oraș ca mărime din Myanmar, Mandalay, capitala Naypyitaw și părți din statul Shan, o provincie vastă care a fost martoră la lupte intense în ultimele luni. Potrivit presei de stat, 77 de persoane sunt încă date dispărute.

„Un total de 388 de centre de ajutor au fost deschise în nouă regiuni și state, iar binefăcătorii au donat apă potabilă, alimente și haine”, a raportat Global New Light of Myanmar, ziarul oficial al guvernului militar.

Impactul asupra agriculturii și infrastructurii

În regiunea Mandalay, aproximativ 40.000 de acri de teren agricol au fost complet inundate, iar aproximativ 26.700 de locuințe au fost avariate de ploile abundente și de inundațiile ce au urmat, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a avertizat că multe dintre regiunile afectate de inundații sunt dificil de accesat, deoarece mai multe drumuri au fost avariate, iar rețelele de telecomunicații și electricitate au fost întrerupte. „Zonele afectate includ tabere pentru persoanele strămutate, inclusiv copii, care se confruntau deja cu lipsuri de servicii din cauza conflictului continuu”, a declarat UNICEF într-un comunicat.

Impactul regional al taifunului Yagi

Taifunul Yagi, considerat cea mai puternică furtună care a lovit Asia în acest an, a lăsat în urma sa un val de distrugeri în mai multe părți ale Asiei de Sud-Est. În Vietnam, unde taifunul a lovit prima dată, numărul deceselor a ajuns la cel puțin 292. În Thailanda, furtuna a provocat ploi torențiale și inundații, afectând grav orașele din nordul țării, inclusiv cele de la granița cu Myanmarul.

Potrivit Departamentului de Prevenire a Dezastrelor din Thailanda, cel puțin 45 de persoane au murit în urma inundațiilor și a evenimentelor legate de acestea, cum ar fi alunecările de teren de la începutul lunii trecute. În Laos, inundațiile din opt provincii au determinat evacuarea a peste 440 de familii și au afectat 7.825 de acri de terenuri agricole, conform datelor UNICEF. Cel puțin trei persoane au fost ucise în Laos din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Situația de urgență creată de aceste inundații nu doar că a devastat infrastructura, dar a pus și o presiune imensă asupra resurselor umanitare în întreaga regiune. Multe zone afectate de conflicte preexistente au devenit acum și mai vulnerabile, creând o criză umanitară complexă și de lungă durată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel