Ploile torențiale și inundațiile din regiunea Valencia au făcut cel puțin 62 de victime în rândul populației din estul Spaniei. Magazinele nu mai au provizii de apă îmbuteliată.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, pe platforma X, un mesaj de compasiune în urma gravelor inundații care au avut loc în Spania, în urma cărora 62 de persoane, inclusiv copii, au murit.
”Suntem profund îngrijorați și întristați de pierderile de vieți omenești și de uriașul dezastru cauzat de gravele inundații din Spania. România este alături de Spania în aceste vremuri grele. Transmitem din suflet condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor”, a afirmat Klaus Iohannis.
Potrivit unor cititori DC News, satele din jurul orașului Valencia sunt cele mai afectate de inundații, problema cu care se confruntă locuitorii din Valencia fiind legată de alimentarea cu apă, care este oprită, iar stocurile de apă îmbuteliată din magazine s-au epuizat, rafturile fiind goale.
UPDATE: Cel puțin 51 de persoane au murit în urma viiturilor care au lovit regiunea Valencia, din estul Spaniei, după ploile torențiale de marți, care au inundat drumuri și orașe, au declarat miercuri autoritățile locale, informează Reuters.
Zeci de videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare în timpul nopții au părut să arate oameni blocați de ape, unii urcându-se în copaci pentru a evita să fie luați de viitură.
Carlos Mazon, președintele regiunii Valencia, a declarat într-o conferință de presă că unele persoane au rămas izolate în zone inaccesibile.
”Dacă serviciile de urgență nu au ajuns încă acolo, acest lucru nu se întâmplă din cauza unei lipse de resurse sau de disponibilitate, ci a unei probleme de acces”, a spus Carlos Mazon, adăugând că accesul în anumite zone era ”absolut imposibil”.
Serviciile de urgență au îndemnat cetățenii să evite orice tip de deplasare și să urmărească actualizările din surse oficiale.
Trenuri spre orașele Madrid și Barcelona au fost anulate din cauza inundațiilor, iar școlile și alte servicii esențiale au fost suspendate în zonele cele mai afectate.
În imaginile distribuite pe rețelele de socializare se puteau vedea pompieri salvând șoferi prinși în mijlocul ploilor torențiale în orașul Alzira și mașini blocate pe străzi inundate.
Unitatea militară UME, specializată în operațiuni de salvare, a fost desfășurată în unele zone pentru a ajuta echipele de salvare locale.
Agenția națională de meteorologie AEMET a declarat cod roșu în Valencia, o regiune importantă pentru cultivarea citricelor, în condițiile în care localități precum Turis și Utiel au înregistrat 200 mm de precipitații.
Pe lângă precipitațiile abundente au fost semnalate rafale puternice de vânt și grindină, conform AEMET, citată de DPA, scrie Agerpres.
”Grindina era de mărimea mingilor de golf”, a declarat Mercedes Gonzalez, o fermieră în vârstă de 46 de ani, pentru cotidianul El Pais. ”Părea sfârșitul lumii”, a adăugat ea.
Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, s-a declarat ”devastat” miercuri de bilanțul inundațiilor care au lovit sud-estul Spaniei și a dat asigurări că va oferi ”tot sprijinul necesar” familiilor victimelor, a indicat AFP.
”Devastat de ultimele vești” privind inundațiile, a scris suveranul spaniol într-un mesaj pe platforma X. ”Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor și apropiaților celor peste 50 de decedați. Forță, curaj și tot sprijinul necesar celor afectați”, a adăugat regele Felipe al VI-lea.
Știre inițială
Ploile torențiale și inundațiile extinse au făcut ravagii și alte părți ale Spaniei, regiunile Andaluzia și Murcia, foarte populare în rândul turiștilor, fiind, alături Valencia, cele mai afectate de intemperii.
Potrivit Reuters, numărul victimelor pare a fi cel mai grav din Europa în urma inundațiilor din 2021, când aproape 200 de persoane au murit, în principal în Germania.
Inundațiile din estul Spaniei, în regiunea Valencia, au lăsat în urmă o situație fără precedent, iar potrivit șefului guvernului regional echipajele de urgență au descoperit mai multe cadavre, informează AFP.
”Putem confirma că au fost deja găsite cadavre”, a declarat Carlos Mazon în fața reprezentanților presei, adăugând că autoritățile nu pot oferi mai multe detalii până când familiile nu vor fi informate.
”Ne confruntăm cu o situație fără precedent, pe care nimeni nu a mai văzut-o până acum”, a adăugat președintele regiunii.
Autoritățile spaniole indicaseră marți că șapte persoane erau date dispărute, dintre care una în L'Alcúdia, în regiunea Valencia, și șase la Letur, în provincia vecină Albacete (regiunea Castilla-La Mancha), unde o viitură bruscă a invadat străzile, a luat cu ea mai multe mașini și a inundat clădiri, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile spaniole.
Serviciile de urgență, ajutate de drone, au lucrat toată noaptea pentru a căuta persoanele dispărute la Letur, a declarat la televiziunea publică TVE delegata guvernului central în Castilla-La Mancha, Milagros Tolon. ”Prioritatea este să găsim persoanele dispărute”, a adăugat ea.
Poliția din L'Alcúdia a declarat că este în căutarea unui șofer de camion dat dispărut de marți după-amiază.
Guvernul central a instituit o celulă de criză, care s-a întrunit pentru prima dată marți seară și a trimis în regiunea Valencia o unitate a armatei specializată în operațiuni de salvare.
”Urmăresc cu îngrijorare informațiile despre persoanele dispărute și pagubele cauzate de furtună în ultimele ore”, a scris prim-ministrul Pedro Sanchez pe rețeaua socială X, îndemnând populația să urmeze recomandările autorităților.
”Fiți foarte prudenți și evitați deplasările inutile”, a adăugat el.
Primăria din Valencia a anunțat că toate școlile vor rămâne închise miercuri, la fel și grădinile publice, și că toate evenimentele sportive au fost anulate.
Douăsprezece zboruri care trebuiau să aterizeze pe aeroportul din Valencia au fost deviate către alte orașe din Spania din cauza ploilor abundente și a vânturilor violente, a indicat operatorul aeroportuar spaniol AENA.
Alte zece zboruri care trebuiau să decoleze sau să aterizeze pe aeroport au fost anulate.
Operatorul național de infrastructură feroviară ADIF a declarat că a suspendat trenurile de mare viteză între Madrid și Valencia din cauza efectelor furtunii asupra principalelor puncte ale rețelei feroviare.
Un tren de mare viteză care transporta 276 de pasageri a deraiat în regiunea sudică Andaluzia, însă nimeni nu a fost rănit, a indicat guvernul regional într-un comunicat.
Serviciile de urgență au salvat zeci de persoane la Alora, în Andaluzia, unele cu ajutorul elicopterelor, după ieșirea din matcă a unui râu.
Agenția națională de meteorologie AEMET a emis un cod roșu în regiunea Valencia și al doilea nivel de alertă în unele părți din Andaluzia. AEMET a avertizat că ploile vor continua cel puțin până joi. Mai multe drumuri au fost închise în ambele regiuni din cauza inundațiilor.
Regiunea Valencia și, în general, coasta mediteraneană a Spaniei se confruntă în mod regulat în timpul toamnei cu fenomenul meteorologic ”gota fria” (”picătura rece”), o depresiune izolată la mare altitudine care provoacă ploi bruște și extrem de violente, uneori timp de mai multe zile, informează Agerpres.
Unitatea militară UME, specializată în operaţiuni de salvare, a fost desfăşurată în unele zone pentru a ajuta echipele de salvare locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News