Potasiul este un mineral esențial pe care îl putem obține doar din dieta noastră. Dar pentru ce este bun potasiul?
Potasiul este un mineral esențial care joacă multe roluri importante în organism, de la menținerea bătăilor inimii la un ritm constant până la menținerea nivelurilor normale de lichide în interiorul celulelor, potrivit Live Science.
Oamenii de știință menționează, de asemenea, și despre rolul pe care potasiul îl poate juca în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, controlul zahărului din sânge și chiar menținerea sănătății oaselor.
Mulți oameni au auzit că bananele sunt bogate în potasiu, dar acest mineral este disponibil și într-o varietate de alte alimente, inclusiv caise uscate, pui și fasole.
Nivelurile scăzute de potasiu sunt legate de probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral, dar până de curând experții în sănătate nu au înțeles de ce.
O dietă săracă în potasiu crește riscul de acumulare de calciu în urină. Acest lucru se datorează faptului că un aport scăzut de potasiu afectează reabsorbția calciului în rinichi. Prea mult calciu poate duce la formarea de cristale în rinichi - cunoscute și sub numele de pietre la rinichi.
Oamenii de știință s-au uitat la rolul pe care îl joacă potasiul în a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu din 2017 a descoperit că nivelurile scăzute de potasiu pot fi un predictor al diabetului de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care potasiul poate controla zahărul din sânge și rolul său în reducerea riscului de diabet de tip 2.
Un aport mai mare de potasiu a fost, de asemenea, asociat cu creșterea densității osoase și a rezistenței osoase. O teorie este că potasiul ajută la neutralizarea acizilor care apar în mod natural atunci când consumăm proteine animale și sodiu. Fără cantitatea de potasiu adecvat pentru a neutraliza acești acizi, calciul este eliminat din oase acestea devenind mai fragile.
Semnalele electrice eliberate de potasiu ajută mușchii să se contracte corect, fără a provoca crampe, slăbiciune sau durere. De asemenea, ele reglează contracțiile celui mai important mușchi al corpului - inima - rezultând bătăile inimii. Niveluri scăzute de potasiu, cunoscute sub numele de hipokaliemie, poate crește riscul de apariție a ritmului cardiac anormal, care poate pune viața în pericol.
O mulțime de alimente conțin potasiu, inclusiv multe fructe și legume. Consumul zilnic de o varietate de fructe și legume ar trebui să fie suficient pentru a obține tot potasiul de care are nevoie organismul.
Dacă o sursă de aliment are 20% sau mai mult potasiu per porție pe o etichetă, va fi considerată o sursă ridicată de potasiu
Academia de Nutriție și Dietetică, Harvard Health sugerează următoarele alimente ca surse bune de potasiu:
- Fructe uscate, inclusiv caise, prune uscate și stafide
- Banane, portocale și pepeni galbeni
- Spanacul și broccoli
- Cartofi și dovlecei
- Fasole și linte
- Pui și somon
- Nuci, cum ar fi caju și migdale
- Suc de portocale, lapte cu conținut scăzut de grăsimi, lapte fortificat pe bază de plante și apă de cocos
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News