Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost invitat la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC News TV și DC Medical, unde a explicat cum acordăm primul ajutor și când sunăm la 112.
Dr. Raed Arafat susține că manevrele de resuscitare și oprirea hemoragiei ar trebui învățate de toată lumea, deoarece persoana cea mai apropiată de victimă poate fi primul salvator până la sosirea echipelor profesioniste.
„Primul ajutor: învățăm să facem resuscitare sau sunăm la 112?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Manevrele de resuscitare trebuie învățate de oricine, manevrele de oprire a hemoragiei trebuie învățate de oricine. Întotdeauna cel mai aproape de tine este cel mai bun salvator până vine salvatorul profesionist. Așa că pregătirea în prim-ajutor, și nu numai în prim ajutor, în tot domeniul situațiilor de urgență, cum ne pregătim, cum răspundem, cum facem față situațiilor de urgență, trebuie să înceapă la nivelul școlii și trebuie să înceapă cât mai timpuriu posibil.
De la a învăța cum să apelăm la 112 și de ce nu e bine să dăm apeluri false, să învățăm copii aceste lucruri, și până la modul în care trebuie să ne comportăm în cutremur, în diferite situații de urgență din zonele în care trăim, și să știm cum să devenim noi primii salvatori până vin salvatorii.", a spus dr. Raed Arafat.
Dr. Raed Arafat; Foto: DC News
Dr. Raed Arafat a subliniat că până la intervenția autorităților, oamenii pot fi primii salvatori care trebuie să știe cum să îi ajute pe cei în nevoie. Potrivit acestuia, fiecare persoană face parte din sistemul de urgențe și poate deveni o verigă puternică prin pregătire adecvată.
„Noi întotdeauna am zis un lucru: într-un cutremur, într-o situație critică, mai ales dacă impactul este major pe mai multe zone, pe mai multe orașe sau pe un oraș, un impact devastator, până vor ajunge autoritățile să acopere toate nevoile, oamenii care stau acolo sunt primii salvatori care trebuie să știe cum să facă să-i ajute pe vecinii lor și să ajute pe cei care au nevoie.
Acest lucru trebuie să fie înțeles de către noi toți. Fiecare dintre noi este parte din sistemul de urgențe și este nu o vulnerabilitate, ci o verigă foarte puternică dacă se pregătește în acest sens. Mesajul ăsta trebuie să ajungă la fiecare cetățean.”, a spus dr. Raed Arafat.
Dr. Raed Arafat este de părere că informarea corectă și educația sunt esențiale pentru a pregăti populația în fața riscurilor, nu pentru a induce panică. Raed Arafat a subliniat importanța comunicării transparente și corecte despre riscuri, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze imediat, până la sosirea serviciilor de urgență.
„Erau clipuri despre cum să te comporți la cutremur. Dacă veți începe din nou pregătirea, se va crea panică.”, a completat Val Vâlcu.
„Nu! Acest lucru nu ne mai sperie. Trecem peste ideea aceasta că se creează panică. Părerea mea este că oamenii sunt foarte bine pregătiți și educați ca să înțeleagă că atunci când vine cineva să le explice ce să facă, nu este ca să îi panicheze, ci este ca să-i pregătească.
Dacă noi venim și spunem că o să inducem panică pentru că vorbim despre o situație sau alta, despre un risc sau altul, panica reală va fi creată pentru că oamenii nu vor ști ce să facă atunci când apare acest risc și când apare problema respectivă.
Așa că trebuie să lăsăm chestia cu panica și să comunicăm cu oamenii transparent, direct, corect, despre ce riscuri sunt în zonele lor și cum pot să facă față în primele minute, ore, până sunt asigurate serviciile de urgență.", a spus dr. Raed Arafat la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC News TV și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu