Într-un consens care îmi amintește de primele zile ale coabitării, președintele și premierul au fost fermi: România nu poate integra mai mult de 1785 de refugiați.
Ciudat. În anii 90, s-au integrat în țara noastră zeci de de mii de musulmani, în special turci cu magazine de pâine, dar și sirieni, libanezi, libieni sau irakieni care și-au făcut facultatea în universitățile românești și Exchange-ul în Obor. Unii dintre sirieni s-au integrat atât de mult încât au ajuns în delegațiile oficiale, cum ar fi Omar Hayssam sau recent repatriatul Munaf.
Nu pot să neg că procesul va duce la ciocnirea civilizațiilor, reprezentând pentru ambele părți un șoc cultural. Am văzut, deja, scene șocante, în gara Keleti: un refugiat se spăla pe dinți, la o cișmea de pe peron. Cum să trimiți un astfel de om în țara cu cel mai mic consum de pastă de dinți din Europa? Va putea fi el integrat, adică obișnuit cu caria și mirosul de canal din propria gură?
Sigur, vor veni conspiraționiștii și vor spune că au văzut refugiați cu haine de firmă și ceasuri scumpe la mână. Asta ar însemna că nu au plecat de foame, ci în urma unui plan secret de invazie! Ca și românii care fugeau în Occident, înainte de 89. Și ei își luau cele mai bune haine în valiză, ba chiar și ceasul, că doar nu era să-l lase lui Ceaușescu, amintire.
Nu înțeleg de ce vedem doar partea goală a paharului, de ce ne-am pierdut optimismul. Dl. Borbély László, președintele Comisiei de Politică Externă a Camerei, n-ar trebui să înființeze o nouă comisie pentru azilanți, ci să se bucure că aceștia vin în România. Așa cum românii pun faianță în Milano, refugiații i-ar putea renova, mai ieftin, apartamentul pentru care îl cercetează DNA.
Unde mai pui că azilanții sunt o soluție și pentru declinul demografic, după cum arăta chiar dl. Juncker, în Parlamentul European. Știm cu toții care sunt cele două județe depopulate, unde am putea integra zeci de mii de azilanți și tot nu am ajunge la densitatea din restul țării.
În final, mai am o dezvăluire privind modul de repartizare a azilanților. Cum se va stabili cine ajunge în Focșani și cine la Düsseldorf? Simplu: după diplomă. Medicii, inginerii și maiștrii, vor fi integrați în Germania, șomerii…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu