Petre Daea, ministru al Agriculturii în perioada 2017-2019, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre măsurile urgente care trebuie luate în stoparea invaziei limaxului ucigaș în România.
Mai multe zone din România se confruntă cu o problemă agricolă destul de gravă. Culturile sunt atacate de Arion Vulgaris, o specie de limax căreia oamenii nu reușesc să-i mai facă față.
În prezent, mai multe zone din România sunt afectate de o specie de melc extrem de dăunător care mănâncă orice plantă, de la cartof și morcov până la ceapă, varză, sfeclă și fasole. Limaxul spaniol, cunoscut și sub denumirea de „limaxul ucigaș“ pare că a găsit raiul în România, iar oamenii se declară neputincioși în fața unei invazii de proporții.
De câțiva ani, specia a fost semnalată în mai multe județe din țară, Brașov, Covasna, Mehedinți, Hunedoara, iar anul acesta Arion Vulgaris a început să facă ravagii în nordul județului Argeș. Spre exemplu, în comuna Albeștii de Muscel, în apropiere de orașul Câmpulung, limaxul a distrus aproape în totalitate culturile localnicilor. Specia a fost semnalată și în alte comune limitrofe orașului Câmpulung (citește continuarea AICI).
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Petre Daea, ministru al Agriculturii din 2017 până în 2019, a solicitat intervenția de urgență a specialiștilor de la Autoritatea Națională Fitosanitară:
„Este un melc polifag, foarte dăunător, greu de combătut. Este dăunător de carantină și cred că soluția care se impune e să se depisteze urgent unde sunt vetrele prin Autoritatea Națională Fitosanitară care trebuie să izoleze zonele respective și să impună măsuri de carantină. Acest dăunător e cunoscut ca unul dintre cei mai invazivi și greu de combătut și, din nefericire, a cam intrat în țările europene. Eu știam că nu avem în România așa ceva, dar dacă există și semnalul din teren este dat, atunci Agenția trebuie să intervină rapid, să meargă la fața locului și să impună măsurile necesare.
Melcii își fac de cap pe umezeală, deoarece ei vin din medii umede și, fiind un melc fără cochilie, foarte prolific, depune câteva sute de ouă și este foarte rapace, iar excesul de umiditate îl ajută să mănânce și să se înmulțească. Trebuie intervenit urgent astfel încât vetrele să fie cunoscute, izolate și combaterea să se facă rapid, prin culegerea lor, prin măsuri stabilite de specialiști la fața locului în funcție de situația din teren. Trebuie acționat rapid. Oamenii trebuie să anunțe imediat Direcțiile Județene pentru Agricultură, iar specialiștii de la Agenția Națională Fitosanitară să meargă la fața locului și să acționeze în cunoștință de cauză. Aceștia trebuie să monitorizeze acest dăunător, deoarece intră într-o regulă foarte strictă de abordare“, a precizat Petre Daea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News