EXCLUSIV  Invazia rusă în Africa. Dan Ciachir: S-a produs o ruptură în unitatea Pan-Ortodoxă. E halucinant!

Vladimir Putin
Vladimir Putin

În contextul invaziei militare pe care Federația Rusă a făcut-o în Ucraina în urmă cu mai bine de 10 zile, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre o altă „invazie“ pe care Rusia, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse, a făcut-o la începutul acestui an.

Pe 24 februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, operațiune ce în final s-a dovedit a fi o invazie pe teritoriul Ucrainei (citește AICI). La scurt timp după declanșarea operațiunii, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, a cerut armatei să prevină victimele civile în zona de conflict din Ucraina (citește AICI).

Dan Ciachir, despre autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre disensiunile dintre Biserica Ortodoxă Rusă și tânăra Biserică Ortodoxă Ucraineană, devenită autocefală în anul 2018:

„Există un mare conflict între Patriarhia Rusă și Biserica Ucrainei, care și-a dobândit autocefalia în anul 2018 din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului. Autocefalia înseamnă independență deplină, iar aceasta se obține de obicei de la Biserica-mamă, de care a aparținut. Nouă, de pildă, ni s-a acordat în 1885 de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

În cazul Ucrainei, o parte din biserici au rămas cu Patriarhia Rusă, dar această autocefalie, pe care ei și-au dorit-o, au obținut-o în ciuda faptului că rușii s-au opus. Din acel moment, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, Patriarhul Ecumenic, fiind primul între ierarhi, dar fără să aibă vreun alt primat decât cel de onoare, este foarte invectivat de presa rusă.“, a spus Dan Ciachir.

„Invazia Rusă în Africa“

„S-a mai produs un lucru halucinant! Fiecare Patriarhie sau Eparhie are teritoriul său canonic. Nu poate cineva să vină să înființeze o episcopie la Craiova sau la Timișoara. Așadar, există cinci Patriarhii care s-au numit Pentarhii. E vorba de primele cinci Patriarhii: Roma, Constantinopol, Ierusalim, Antiohia și Alexandria. La ora actuală, teritoriile canonice ale Patriarhiei Ierusalimului nu înglobează, de pildă, foarte mulți credincioși, aproximativ 200.000.

Iată că, la începutul anului 2022, Patriarhia Rusă a înființat două Episcopii și un Exarhat peste capul Patriarhiei Alexandriei, o dublare samavolnică. Exarhatul este o unitate eclezială canonică, iar rușii au înființat aceste instituții, ceea ce a dus la un protest al Arhiepiscopiei Ciprului, al mitropolitului Bisericii Ortodoxe Albaneze, dar și al Patriarhului Alexandriei, Teodor al II-lea, care a vorbit, pe 13 ianuarie 2022, despre „invazia rusă în Africa“.

În timpurile mai noi, unele popoare, care și-au făurit propriile state, și-au dorit să aibă bisericile lor neatârnate și e bine de știut că Patriarhia Ecumenică și-a rupt din teritoriile ei și a creat biserici independente care au devenit autocefale. Una dintre ele este Biserica Rusă, Patriarhia Moscovei, care a devenit autocefală abia în 1589. Spre comparație, Patriarhia Alexandriei sau a Ierusalimului au devenit autocefale cu peste 1.000 de ani înainte. Sigur că suscită proteste, iar Patriarhul Teodor al II-lea a fost foarte ferm.“, a mai zis scriitorul.

„Ruptură în unitatea Pan-Ortodoxă“

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a exemplificat și falia care s-a format între Biserica Ortodoxă Rusă și celelalte biserici surori:

„Evenimentul a fost numit o invazie morală, sau terorism și strică foarte mult unitatea Pan-Ortodoxă. Prima oară s-a văzut din partea rușilor, în anul 2016, la Sinodul Pan-Ortodox din Insula Creta, unde rușii nu au vrut să participe. Au plecat cu încă două biserici. E o lovitură nespus de îngrijorătoare dată unității Ortodoxiei prin înființarea acelor 2 episcopii și un Exarhat, prin atacarea Patriarhiei Ecumenice pentru faptul că a acordat autocefalie Ucrainei.

Noi, când am devenit Patriarhie, eram o țară aproape cât Italia și am ridicat biserica la rangul de Patriarhie. Așa a fost și cu dobândirea autocefaliei, în 1885, dar Patriarhie nu poți să înființezi în Cipru sau Albania, că sunt țări foarte mici. Or, în momentul în care Ucraina și-a dobândit independența și teritoriul, ea a dorit această independență, iar la ora actuală există Biserica Ucraineană Ortodoxă datorită Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2018.

Sigur că în Diaspora există o Eparhie rusească, noi avem biserici în Europa occidentală, pentru cetățenii noștri, dar e un lucru halucinant că Patriarhia Rusă a suprapus două Episcopii și un Exarhat pe teritoriul Patriarhiei Alexandriei, una cu peste 15 secole de existență.“, a conchis publicistul Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel