Invazie de lăcuste, la Tulcea. Fermier: Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică / video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Din cauza secetei, în Tulcea roiuri imense de lăcuste au înnegrit cerul şi au acoperit suprafeţe mari din culturile oamenilor. "Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete", se plâng fermierii.

Autorităţile locale s-au întrunit de urgenţă la Tulcea. După secetă, culturile oamenilor au fost invadate de roiuri de lăcuste.

Fermierii din zonă sunt îngrijoraţi că îşi pierd culturile din cauza acestor insecte, având în vedere că oricum acestea erau afectate de secetă, conform Antena 3.  

"Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete. Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică. Știi cum te simți acolo pe câmp? Ca în filmele lui Hitchcock, doar că-s lăcuste, nu păsări", se plâng fermierii.

Printre măsurile pe care autorităţile le au în vedere se regăsesc avertizarea populaţiei, identificarea proprietarilor culturilor şi stropirea culturilor cu soluţii speciale, din elicopter.

Comunele afectate sunt Greci şi Măcin. Primarii acestora aşteaptă avizul celor de la Mediu pentru a putea împrăştia soluţiile de combatere a insectelor.

"Astăzi suntem în ultima fază de obţinere a tuturor avizelor. Ni s-a transmis deja substanţa activă pe care o vom aplica. Mâine dimineaţă, cum se va lumina de ziuă, încercăm să punem elicopterul în funcţiune. Cu cât mai repede, cu atât mai bine" , a declarat pentru Antena 3, Nicolae Mocanu, primarul comunei Greci, Judeţul Tulcea, una dintre comunele afectate.

Ai probleme cu țânțarii? Anumiți viruși îți pot modifica mirosul corporal și te fac mai atractiv pentru aceste insecte

Țânțarii sunt cel mai mortal animal din lume. Peste 1 milion de decese pe an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malarie, febră galbenă, febră dengue, Zika și febră chikungunya.

Modul în care țânțarii își caută și se hrănesc cu gazdele sunt factori importanți în modul în care un virus circulă în natură. Țânțarii răspândesc boli, acționând ca purtători de viruși și alți agenți patogeni: un țânțar care mușcă o persoană infectată cu un virus poate dobândi virusul și îl poate transmite următoarei persoane pe care o mușcă.

Pentru imunologii și cercetătorii în boli infecțioase, o mai bună înțelegere a modului în care un virus interacționează cu o gazdă poate oferi noi strategii pentru prevenirea și tratarea bolilor transmise de țânțari.

Într-un studiu recent publicat s-a descoperit că unii viruși pot modifica mirosul corporal al unei persoane pentru a fi mai atractiv pentru țânțari, ceea ce duce la mai multe mușcături care permit răspândirea virusului.

Virușii schimbă mirosurile gazdei pentru a atrage țânțarii

Țânțarii localizează o potențială gazdă prin diferite indicii senzoriale, cum ar fi temperatura corpului si dioxidul de carbon emis de respirație.

Mirosurile joacă și ele un rol. Cercetările anterioare de laborator au descoperit că șoarecii infectați cu malarie au modificări în mirosuri care îi fac mai atractivi pentru țânțari.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii s-au întrebat dacă și alți virusuri transmiși de țânțari, cum ar fi dengue și Zika, pot schimba, de asemenea, mirosul unei persoane pentru a o face mai atractivă pentru țânțari și dacă există o modalitate de a preveni aceste schimbări (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel