Învelişul care răcește clădirile, pe timpul verii, și păstrează căldura, pe timpul iernii. Acţionează ca pielea unui cameleon. Facturile vor fi mai mici

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Există un înveliş care poate răci pereţii clădirilor, pe timpul verii, şi poate menţine căldura, pe timp de iarnă.

Oamenii de ştiinţă din China şi Marea Britanie au dezvoltat un înveliş care acţionează ca pielea unui cameleon din deşert: poate răci pereţii clădirilor pe timpul verii şi poate menţine căldura pe timp de iarnă, a anunţat serviciul de presă al Societăţii Americane de Chimie (ACS).

"Cameleonii de deşert, care trăiesc în sud-vestul Africii, sunt capabili să-şi schimbe culoarea pentru a-şi regla temperatura corpului pe măsură ce condiţiile de mediu se schimbă. Ei apar gri deschis la căldură, ceea ce le permite să reflecte radiaţia şi să se răcească şi devin maro închis pe măsură ce temperatura scade "pentru a păstra căldura". Oamenii de ştiinţă au reprodus această caracteristică unică a creaturilor din deşert într-un strat învelitor care îşi schimbă culoarea pentru a se adapta la temperaturile mediului" - se arată în raportul publicat în jurnalul Nano Letters, scrie Rador, citând nauka.tass.ru.

Colorantul "cameleon" a fost creat de o echipă ştiinţifică condusă de profesorul Wang Fuqiang de la Universitatea Politehnică din Harbin. Dezvoltarea sa a fost posibilă prin combinarea proprietăţilor a două tipuri diferite de microparticule, dintre care una absoarbe activ radiaţia solară şi o transformă în unde electromagnetice de o lungime diferită, iar a doua este capabilă să-şi schimbe culoarea odată cu modificările temperaturii ambientale.

Oamenii de ştiinţă au selectat proprietăţile celor două particule, microcapsulele termocromice, în aşa fel încât au colorat materialul în gri-negru la temperaturi ambientale de până la 25 de grade Celsius. Aducerea lor la temperaturi mai ridicate a făcut ca microcapsulele să devină albe şi nu a împiedicat cea de-a doua microparticulă să absoarbă energia luminoasă şi să o folosească pentru a răci pereţii.

Poate reduce costurile la energie

Testele ulterioare au arătat că, pe vreme caldă, învelişul reflectă până la 93% din lumina soarelui şi reemite aproximativ 94% din energie într-un interval de lungimi de undă care permite căldurii să fie eliberată în spaţiul exterior în loc să fie prinsă în atmosferă. Acest lucru oferă protecţie împotriva efectului de seră suplimentar şi vă permite să răciţi pereţii cu 6,5 grade Celsius, iar pe vreme rece, să creşteţi temperatura materialului cu 4,3 grade Celsius.

Conform estimărilor actuale ale cercetătorilor, materialul creat de ei poate reduce costurile cu energie pentru răcirea şi încălzirea încăperilor cu aproximativ 20%. Mai mult, utilizarea sa nu va necesita costuri suplimentare mari în comparaţie cu coloranţii convenţionali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel