O echipă de oameni de știință din orașul Dnipro, Ucraina, susțin că au inventat un motor care va ajuta la accelerarea navelor spațiale până la 100.000 de km/h.
O echipă de oameni de știință din orașul Dnipro, Ucraina, susțin că au inventat un motor care va ajuta la accelerarea navelor spațiale până la 100.000 de km/h. În teorie, cu un astfel de agregat s-ar putea ajunge de pe Pământ pe Marte în doar şase zile, scrie Autoblog.
Unitatea de propulsie numită VRD (vacuum reactive device) va putea utiliza trei tipuri de energie electrică – din vid, solară și nucleară – fără niciun fel de combustibil fosil sau chimic în plus. Dezvoltarea în continuare a tehnologiei VRD va permite construirea de nave spațiale care vor putea transporta mărfuri de pe o orbită terestră joasă pe distanțe lungi, se arată pe site-ul oficial al echipei.
„În calitate de energie de propulsie se foloseşte energia solară prin panouri fotovoltaice şi cea nucleară generată într-un reactor nuclear compact. Motorul are o forţă motrice mică, dar care poate fi menţinută pentru o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce poate asigura o accelerație constantă a navei spațiale. Tehnologia VRD va permite navelor spațiale să se deplaseze în spațiul îndepărtat și să efectueze zboruri interstelare”, a declarat Volodimir Astapenko, directorul proiectului VRDspace.
La ora actuală, cel mai puternic motor din industria spațială este cel care foloseşte ioni şi panourile solare care vin în tandem, acestea fiind instalate pe stația interplanetară Juno. Nava a fost construită pentru studierea planetei Jupiter şi pe lângă bateriile solare face uz de motoare cu ioni cu presiune redusă pentru a se putea mişca cu 40.000 de km/h.
Aceasta a fost lansată la 5 august 2011 și a ajuns pe orbita lui Jupiter la 5 iulie 2016. NASA intenționa inițial să „arunce” nava spațială în atmosfera lui Jupiter la 30 iulie 2021, dar a extins misiunea până în septembrie 2025, informează BucPress.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News