Dr. Michael Schenker, UMF Craiova, medic oncolog, Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie, și Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg, Institutul Oncologic București, au fost invitați la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde au vorbit despre cancerul bronhopulmonar.
Dr. Michael Schenker a observat că, în ultimele decenii, incidența cancerului pulmonar a crescut în rândul femeilor, mai ales în țările cu politici anti-tutun.
„Cine face cancer pulmonar? O persoană care trăiește într-un mediu poluat, care fumează sau inhalează fum, care are peste 50 de ani. Probabil e important și sexul.", a spus Val Vâlcu.
„În ultimii ani este o creștere a incidenței în rândul femeilor. Acest lucru se vede în țările care au implementat de mai mult timp o politică anti-tutun pentru că e bine-cunoscut faptul că cei mai mari fumători tot bărbații sunt. Probabil că din acest motiv, în ultimii ani, în acele țări s-a inversat puțin incidența acestei boli, devenind din ce în ce mai mult identificată la femei, comparativ cu bărbații.”, a spus dr. Michael Schenker.
Dr. Michael Schenker a anunțat că, în noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, investigația Computer Tomograf cu energie joasă este acum decontată pentru toți asigurații și neasigurații, inclusiv la recomandarea medicului de familie. Aceasta este o noutate, deoarece anterior investigația putea fi recomandată doar de medici specialiști.
„Aș vrea să menționez că, în noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, există posibilitatea de a se face acest tip de examen, Computer Tomograf cu energie joasă. Este decontat pentru asigurați și neasigurați inclusiv la recomandarea medicului de familie.
De fapt, aceasta este noutatea pentru că, până anul acesta, investigația nu putea fi recomandată decât de medicii specialiști (pneumologie, chirurgie toracică, oncologie ș.a.m.d.) , însă de anul acesta și medicii de familie vor putea să recomande această investigație la pacienții la care consideră că ar putea să aibă un beneficiu de pe urma acesteia.”, dr. Michael Schenker.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Întrebat despre frecvența recomandată pentru efectuarea tomografiilor toracice pentru depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar, dr. Michael Schenker a răspuns că intervalele de examinare variază în funcție de ghidurile medicale și de rezultatele primului examen tomografic.
„Care ar fi frecvența cu care ar trebui să meargă la o astfel de tomografie astfel încât să depisteze într-o faza incipientă un posibil cancer bronhopulmonar?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Intervalele acestea diferă și în funcție de ghidurile în care ne uităm și în funcție de ce va arăta primul astfel de examen computer tomograf pe care îl efectuăm.”, a spus dr. Michael Schenker.
Dr. Bogdan Tănase a subliniat necesitatea unui program de screening pentru cancer bronhopulmonar în România, menționând că, la nivel global, doar aproximativ un sfert dintre cazurile nou depistate sunt eligibile pentru tratament chirurgical, restul fiind detectate în stadii avansate sau metastatice. El a adăugat că pandemia COVID-19 a contribuit indirect la diagnosticarea mai multor noduli pulmonari și tumori prin tomografiile toracice efectuate pentru pacienții cu COVID.
„Un program de screening pentru cancer bronhopulmonar este o necesitate pentru țara noastră. Pe de altă parte, trebuie spus că - nu numai în țara noastră, dar peste tot în lume - din cazurile nou depistate de cancer bronhopulmonar, trebuie să înțelegem că numai cam un sfert au indicație chirurgicală, trei sferturi, din păcate, sunt depistate fie în stadii avansate, fie în stadii metastatice.
COVID-ul pentru noi a însemnat un program de screening fiindcă mulți pacienți cu COVID au efectuat tomografii toracice de control și astfel s-au diagnosticat diverși noduli pulmonari sau chiar tumori care erau asimptomatice.", a spus dr. Bogdan Tănase la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News