Dr. Tudor Cipruț a vorbit despre modul de acțiune al celulelor canceroase, în contextul investigațiilor de tip RMN, CT.
”Reacțiile alergice serioase la substanţa de contrast există. Sunt întotdeauna temător la un pacient care nu s-a dat niciodată cu iod pe piele, nu a făcut niciodată o investigație CT. La RMN, riscul este mult mai mic. În cazul ambelor metode, injectarea de substanţă de contrast este dificil de făcut unor pacienţi care au insuficienţă renală.
La CT, să zicem, dacă un pacient este sub dializă, se poate face totuşi. Pacientul trebuie să aibă o uree şi o creatinină şi la CT şi la RMN la care ştim că, în principiu, se injectează substanţa de contrast. La PET CT, se poate face cu injectare de substanţă de contrast CT sau fără. (...)
În cazul RMN, vorbind de oncologie, în general avem nevoie de substanţă de contrast. Studiem anumite caracteristici. Exista o anumită semiologie radiologică, imagistică legată de modul în care captează anumite leziuni substanţele de contrast respective. Există tumorile endocrine care sunt uneori extrem de mici, de câţiva milimetri, pe care poţi să le vezi și la CT sau RMN, pentru că au un anumit gen de captare a substanţei de contrast”, a spus medicul Tudor Cipruț.
”Celule canceroase sunt mai flămânde şi mănâncă mai multă glucoză, iar izotopul care este cel mai folosit la PET CT este pe suport de glucoză”, a mai spus medicul.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Dr Tudor Ciprut este un foarte cunoscut medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale și care are competențe în PET-CT, rezonanță magnetică nucleară (RMN) și computer-tomografie (CT), care activează și la Spitalul Clinic SANADOR.
Din bogata sa carieră vă dăm doar câteva repere: Dr. Tudor Ciprut a fost, în perioada 1990–2016, șeful Secției Radiologie și Imagistică din Spitalul Universitar de Urgență Elias și, în perioada 1999–2010, șeful Secției Radiologie și Imagistică din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. A urmat zeci de cursuri de perfecționare în străinătate (SUA, Japonia, Elveția, Franța, Germania, Norvegia, Olanda), dar și în țară și este autorul multor cărți de specialitate și co-autor pentru zeci de articole de specialitate publicate în reviste științifice indexate internațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu