Investiţie impresionantă de peste 3 milioane de lei pentru determinarea potenţialului de producţie al siturilor de acvacultură

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale a anunțat faptul că va fi implementat un proiect care are ca scop determinarea potenţialului real de producţie al siturilor de acvacultură.

Alegeri prezidentiale 2024

Fonduri europene de peste 3 milioane de lei vor fi alocate, prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (DGP-AMPOPAM), pentru derularea unui proiect al staţiunii piscicole Nucet privind determinarea potenţialului real de producţie al siturilor de acvacultură, informează vineri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Proiectul are o valoare totală eligibilă de 3.055.108,13 lei, iar durata de implementare este de 18 luni.

Obiectivul general al proiectului „Studiu privind determinarea potenţialului real de producţie al siturilor de acvacultură în vederea identificării celor mai potrivite zone pentru dezvoltarea acesteia” vizează evaluarea potenţialului bioproductiv real al siturilor de acvacultură pentru identificarea şi cartografierea celor mai potrivite zone pentru dezvoltarea acvaculturii şi, după caz, luarea în considerare a proceselor de amenajare spaţială, precum şi identificarea şi cartografierea zonelor în care acvacultura ar trebui exclusă în vederea menţinerii rolului acestor zone în funcţionarea ecosistemelor din regiunile: Sud – Muntenia, Bucureşti -Ilfov, Centru şi Sud -Vest.

Potrivit sursei citate, la finalul acestui proiect vor fi realizate: un studiu privind starea actuală a siturilor de acvacultură existente, favorabile sau nefavorabile pentru dezvoltarea producţiei în regiunile: Sud – Muntenia, Sud – Vest, Centru şi Bucureşti Ilfov; un raport cuprinzând metodologia şi rezultate de cercetare (60 buletine de analiză hidrochimice – 20 judeţe x 3 probe/judeţ, 60 buletine de analiză hidrobiologie – 20 judeţe x 3 probe/judeţ); măsurători topografice, date şi informaţii referitoare la caracteristicile amenajărilor piscicole; un raport de cercetare cuprinzând concluziile analizelor de laborator, calculul productivităţii, studiile topografie, planurile G.I.S.

De asemenea, în cadrul proiectului se va realiza şi un studiu privind potenţialul real al siturilor de acvacultură din regiunile: Centru, Bucureşti – Ilfov, Sud – Muntenia şi Sud – Vest, dar şi o hartă care prezintă zonarea siturilor de acvacultură la nivelul celor 4 regiuni de dezvoltare: Centru, Bucureşti – Ilfov, Sud – Muntenia şi Sud – Vest.

Fonduri europene pentru românii care vor să își achiziționeze utilaje agricole

În România, achiziția de utilaje pentru sectorul vegetal este una dintre liniile de finanțare cuprinse în noul Plan Național Strategic (PNS). În acest sens, fermierii vor putea depune proiecte la AFIR pentru a-și moderniza ferma și în perioada 2023-2027.

Ce este cel mai interesant este faptul că valoare maximă a sprijinului public va fi 300.000 euro/proiect. De altfel, românii sunt anunțați și care sunt condițiile de eligibilitate. În documentul publicat de Ministerul Agriculturii, la această intervenție vor fi puse pe primul loc proiectele care contribuie la încurajarea și dezvoltarea structurilor asociative, dezvoltarea structurală echilibrată a fermelor în sensul consolidării fermelor medii, promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului acțiuni în scopul gestionării corespunzătoare a riscurilor de la nivelul exploatației, asigurarea echității accesării fondurilor europene.

„Fosta măsură 4.1 acum este domeniul de intervenție 13 (DR-13), specific pentru utilaje agricole, și va avea o valoare nerambursabilă de maximul 300.000 euro/proiect, cu un buget de 100 de milioane de euro și o rată de finanțare de 65%. Rămâne valabilă atenția ca agricultura să intre în cooperare și cu siguranță că acest criteriu va fi important”, a precizat consultantul Cristian Găină pentru AGRO TV. Beneficiarii eligibili pentru achiziția de utilaje vor fi fermierii, cu excepția persoanelor fizice, cooperativele agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri, precum și acele grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel