Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa Centrală și de Est va fi construit în județul Teleorman. Proiectul, cu o capacitate de 710 MW, echivalentul unui reactor nuclear la Cernavodă, va reprezenta o investiție de aproximativ 400 de milioane de euro.
Mădălin Borș, candidat pentru Camera Deputaților, își propune să susțină dezvoltarea energetică a Teleormanului și a României prin investiții în parcuri fotovoltaice și creșterea capacității de producție energetică, punând în prim-plan interesele locale și naționale. Acesta a explicat faptul că legea permite scoaterea din circuitul agricol doar a terenurilor de categoria 4 și 5, care sunt neproductive, astfel că parcurile fotovoltaice nu pot fi înființate pe teren arabil, ci doar în zonele neproductive.
„Cu această ocazie, aș dori să le aduc la cunoștință teleormănenilor și agricultorilor faptul că legea, astăzi, nu permite scoaterea din circuitul agricol decât a terenurilor de categoria 4 și 5, care înseamnă terenuri neproductive, deci nu se pot înființa parcuri fotovoltaice pe teren arabil. Punct. Decât în acele zone care sunt neproductive.”, a spus Mădălin Borș.
Mădălin Borș a anunțat construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa Centrală și de Est în Teleorman, în zona Băbăița-Frăsinet-Cosmești, cu o capacitate de 710 MW echivalentul unui reactor nuclear la Cernavodă. Investiția, de aproximativ 400 de milioane de euro, va include o stație de 400 kW și va injecta direct energia în rețea. Mădălin Borș a menționat că, până în 2025, plafonarea prețurilor va dispărea, iar pentru a controla prețurile, vor fi necesare măsuri precum creșterea pensiilor și scutirea de impozite, dar și extinderea capacității de producție energetică a țării, cu 2200 MW în următorii trei ani.
„Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa Centrală și de Est se va construi în Teleorman, în arealul Băbăița-Frăsinet-Cosmești. 710 MW, cât un reactor la Cernavodă.
Acest parc aparține unui grup energetic, poate cel mai mare la nivel european, OMW. A obținut autorizația de construcție în primăvara acestui an. Investiția este în jurul sumei de 400 de milioane de euro. Își fac stație de 400 kW, stația lor, și vor injecta direct în linia de transport, având în vedere capacitatea foarte mare.
Pe lângă asta, în clipa de față, în Teleorman, sunt în execuție încă 400 de MW solari. Sunt ATR-uri emise pentru încă 400 de MW.
Trebuie să avem în vedere 1 aprilie 2025, când plafonarea va dispărea. Ca să ții sub control prețul, ai două linii de acțiune. Mai întâi, să te asiguri că populația va avea venitul necesar să-și plătească factura - aici venim cu măriri de pensii, scutirea impozitului pe forța de muncă. În al doilea rând, și cel mai important, este mărirea capacității producției energetice a țării.
Știți foarte bine că în ultimii 2 ani noi am fost importatori neți. (...) În programul de guvernare cu care venim în fața alegătorilor avem în vedere ca, în următorii 3 ani, să punem în funcțiune 2200 de mW în țară.”, a spus Mădălin Borș.
Mădălin Borș a afirmat că mandatul său de viitor parlamentar va fi dedicat Teleormanului și României, subliniind că va face tot posibilul pentru a obține toate resurse energetice necesare.
„Eu am mai spus cu altă ocazie. Mandatul meu de viitor parlamentar va fi pentru teleormăneni, Teleorman și România, în ordinea aceasta. Dacă eu voi putea stoarce ultimul megawatt pentru Teleorman și România, o să o fac.”, a spus Mădălin Borș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News