EXCLUSIV  Investiție masivă în Galați; prima fabrică de baterii pentru mașini electrice din România. Laurențiu Gîdei (deputat PSD): „Va duce, cu siguranță, la atragerea mai multor investitori”

foto pexels
foto pexels

Laurențiu Gîdei, deputat PSD, a venit la „Interviurile DCNews” pentru a dezbate subiectele la zi din politică.

 

Acesta a vorbit despre investiția masivă, de 1,4 miliarde de euro, în Galaţi, a belgienilor de la Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) se pregătesc să intre pe piaţa din România şi vor să construiască o fabrică de baterii electrice.

„Va duce, cu siguranță, la atragerea mai multor investitori. Investiția o să fie de peste un miliard și câteva sute de mii, în Galați. Fabrica va produce baterii, fiindcă acesta este viitorul. Proiectul este complex și se bucură de sprijinul celor din Galați, atât al președintelui Consiliului Județean, Costel Fotea, cât și al primarului, Ionuț Pucheanu, precum și al Universității din Galați, care își va lua angajamentul să le ofere școlarizare specialiștilor, întrucât urmează să se construiască o fabrică foarte mare. Important este ca investitorii să aibă certitudinea că va exista forță de muncă calificată în zonă”, a declarat Laurențiu Gîdei, deputat PSD.

Vă reamintim că ABEE Rom-Volt, o subsidiară a grupului belgian, a fost deja înregistrată. Aceștia promit că vor avea o capacitate de producţie de 22 GWh pe an şi vor dezvolta şi o unitate de reciclare a bateriilor electrice de 50.000 tone pe an. Conform proiectului, până la mijlocul anului 2024 ar urma să fie obţinute toate avizele tehnice şi administrative, în 2025 vor fi achiziţionate liniile de producţie şi spaţiile efective în care va funcţiona uzina, iar din 2026 fabrica va deveni complet operaţională.

În faza a doua, în intervalul 2028-2030, belgienii vor construi şi o "anexă" a fabricii principale. Va fi ridicată o unitate destinată special colectării şi reciclării bateriilor electrice, unitate ce ar urma să aibă o capacitate de 50.000 de tone pe an. Doar această fabrică complementară ar costa în jur de 200 de milioane de euro.

Portofoliul ABEE include soluții integrate pentru proiectarea și producerea bateriilor, iar compania belgiană, care desfășoară deja operațiuni în aceste domenii în Belgia, Turcia şi Macedonia, dorește să pună bazele unei fabrici de baterii electrice și în România, la Galați. La bază stau tehnologiile de producere a celor mai avansate tipuri de celule electrice de tip litiu-ion (LPF).

Bateriile ar urma să fie produse în condiții sustenabile, cu o amprentă redusă de carbon și prin utilizarea lanțurilor de aprovizionare locale.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel