Aproape 9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) au fost investiţi în reabilitarea şi modernizarea fostei Şcoli Generale nr. 100 - Colegiul Tehnic 'Petru Rareş', absorbită de Şcoala Gimnazială nr. 190, astfel că aproape 500 de copii vor începe noul an şcolar într-un complex educaţional modern.
'Cei aproape 500 de copii (şcolari şi preşcolari) care învaţă aici vor începe noul an şcolar în cele mai bune condiţii, în cel mai modern complex educaţional din învăţământul preuniversitar de stat din Capitală, care cuprinde şcoală, grădiniţă şi after-school', se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 4. Sălile de curs au parchet nou, mobilierul vechi a fost schimbat cu unul modern, instalaţiile termice şi electrice au fost înlocuite. A fost refăcut şi exteriorul clădirii, ce beneficiază de faţadă ventilată. Au fost derulate lucrările necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Şcoala (care este avizată ISU) beneficiază de un sistem nou de detectare a incendiilor, instalaţia de hidranţi a fost refăcută, uşile vechi au fost înlocuite cu unele antiincendiu, precizează sursa citată.
Potrivit acesteia, întrucât în baza ordinului de ministru al Educaţiei în acelaşi imobil funcţionează de acum încolo şi o grădiniţă, peste 7,2 milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro) au fost investiţi în reconversia funcţională a clădirii. În curtea unităţii de învăţământ au fost create spaţii de studiu cu o suprafaţă de peste 40 de metri pătraţi şi o capacitate de aproximativ 80 de locuri într-un modul de tip after-school, în care au fost investiţi peste 500.000 de lei şi în care, în anul şcolar 2019 - 2020, vor fi relocate trei grupe ale Grădiniţei nr. 30 pe perioada lucrărilor de consolidare, modernizare şi extindere ale clădirii în care a funcţionat până în prezent. A fost amenajat un loc de joacă şi unul de recreere.
'O problemă gravă pe care am semnalat-o de-a lungul timpului a fost situaţia precară pe care infrastructura şcolară cel puţin din sectorul 4 a avut-o. (...) 30 de ani în şcoală nu s-au făcut investiţii. (...) În urmă cu 3 ani, mai mult de jumătate dintre grădiniţele din sector erau plasate în clădiri cu risc seismic 1, astăzi nicio grădiniţă din sectorul 4 nu se mai găseşte în această situaţie. (...) Toate unităţile la care lucrăm şi am lucrat au obţinut aviz de securitate la incendiu şi autorizările de securitate la incendiu sunt în curs de eliberare', a declarat primarul Daniel Băluţă. El a spus că în privinţa şcolilor generale anul şcolar începe în condiţii normale. 'La zece unităţi şcolare, aproximativ jumătate din totalul şcolilor generale, discutăm despre clădiri reabilitate, cu autorizaţie de securitate la incendiu (...) şi celelalte clădiri existente în administrarea sectorului 4 au avut parte de igienizări şi condiţiile sunt mai mult decât civilizate', a spus Băluţă.
Potrivit acestuia, investiţiile în infrastructura de învăţământ din sector au avut mai multe surse de finanţare, printre care bugetul local, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, bani europeni. Peste 200 de milioane de lei au fost investiţi începând din 2016 în reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ din sectorul 4, precizează administraţia locală. 'Activităţile pe care le desfăşurăm sunt complexe, începând de la reabilitări ale clădirilor existente, construim grădiniţe noi, (...) bazin de înot la Şcoala nr. 190, terenuri de sport. Investiţiile sunt complexe şi se adresează până în acest moment unui număr de 60 de clădiri şi discutăm despre corpuri principale, after-school-uri, sălile de sport', a spus Băluţă.
Pentru al doilea an consecutiv, Patrula Şcolară va asigura paza copiilor care învaţă în grădiniţele, şcolile şi liceele din sectorul 4. 'Singura structură de pază şi protecţie din România, dedicată exclusiv siguranţei elevilor, va avea la dispoziţie în acest an un număr de 35 maşini inscripţionate atât cu însemnele Poliţiei Locale Sector 4, cât şi cu cele specifice, precum şi un efectiv de aproximativ 76 de agenţi, care vor patrula în perimetrul unităţilor de învăţământ, în fiecare zi, pe toată perioada orelor de curs, în intervalul orar 08,00 - 19,00, pentru a-i feri pe copii de posibilele incidente antisociale, ce s-ar putea petrece în curtea sau în zona adiacentă a şcolilor. Acestor dotări li se adaugă şi alte 6 maşini speciale de intervenţie rapidă, în caz de necesitate. Mai mult, Patrula Şcolară va continua să acţioneze şi pe zona siguranţei rutiere', mai arată administraţia locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci