Investițiile chinezești din Africa întrec cu mult pe cele făcute de Occident

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Reuters: Proiectele chinezești de dezvoltare a infrastructurii din Africa au început din 2007.

Băncile de dezvoltare din China au oferit 23 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură în Africa subsahariană între anii 2007 și 2020, o sumă mai mare decât dublul finanțării acordate de aceste bănci în Statele Unite, Germania, Japonia și Franța la un loc, conform unui nou studiu notat de Reuters.

Centrul pentru Dezvoltare Globală a constatat că analiza a 535 de acorduri de infrastructură public-privată finanțate în regiune în acei ani a arătat că investițiile Chinei au depășit mult nivelul finanțărilor oferite de alte guverne și bănci multilaterale de dezvoltare.

Nancy Lee, autoarea principală a studiului și membră senioră a centrului, a menționat că finanțarea publică totală pentru proiectele din Africa subsahariană a rămas în jurul valorii de 9 miliarde de dolari, o sumă mult sub necesarul regiunii pentru construcția de drumuri, baraje și poduri.

„China primește multe critici”, a remarcat ea. „Dar dacă guvernele occidentale doresc să crească investițiile productive și sustenabile la niveluri semnificative, trebuie să-și utilizeze propriile bănci de dezvoltare și să îndemne băncile multilaterale de dezvoltare să facă din aceste investiții o prioritate.”

Între 2007 și 2020, Banca de Export-Import a Chinei și Banca de Dezvoltare a Chinei au furnizat 23 de miliarde de dolari în finanțări, în timp ce toate celelalte instituții majore de finanțare pentru dezvoltare au oferit împreună 9,1 miliarde de dolari, conform raportului.

Raportul a subliniat că agenția principală de dezvoltare a SUA, acum cunoscută sub numele de Corporația pentru Finanțare a Dezvoltării Internaționale a SUA, a împrumutat doar 1,9 miliarde de dolari pentru infrastructură în regiune în acea perioadă, mai puțin de unul din zece dolari comparativ cu suma oferită de China.

Băncile multilaterale de dezvoltare, precum Banca Mondială, au alocat doar 1,4 miliarde de dolari în medie pe an pentru proiecte de infrastructură public-privată în Africa subsahariană între 2016 și 2020, arată raportul.

Împrumuturile acordate de China Africii au fost supuse unei atenții sporite în ultimii ani din cauza lipsei de transparență și utilizării împrumuturilor cu garanții, cu economiștii de la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială avertizând că multe țări cu venituri mici se confruntă sau sunt deja în dificultăți financiare.

Cu toate acestea, țările occidentale au acționat lent în a-și mări investițiile, chiar dacă au existat „multe vorbe goale”, a subliniat Lee.

Administrația președintelui SUA, Joe Biden, a anunțat în iulie o nouă inițiativă pentru a extinde legăturile comerciale între companiile americane și Africa, cu accent pe energie curată, sănătate, agrobusiness și infrastructură de transport. Cu toate acestea, revizuirea în curs a politicilor comerciale a făcut ca sectorul privat să fie reticent în a aloca fonduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel